Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nieuw: Sakai Takayuki 33-Layer VG-10 Damascus Hammered WA

Konnichiwa! We verwelkomen een nieuwe serie van het Japanse topmerk Sakai Takayuki. Het gaat om de 33-Layer VG-10 Damascus Hammered WA-serie. Een hele mond vol, maar geen woord in deze lange serienaam is overbodig. Niet eerder gingen esthetiek en functionaliteit nog meer hand in hand. En dat allemaal met de hand gerealiseerd: vakmanschap in optima forma.

Het kan haast niet anders dan dat je blik meteen wordt getrokken door het blinkende lemmet. De vouw scheidt hierin twee verschillende in het oog springende motieven. Enerzijds is er de bovenzijde van het lemmet, die is gehamerd. Deze techniek wordt in Japan tsuchime genoemd en kan worden beschouwd als een soort unieke handtekening van de smid. Daarbij heeft het ook nog eens een praktische functie: door het bewerken met een hamer ontstaan er holtes in het lemmet. Hierdoor komt er tijdens het snijden lucht tussen het lemmet en het snijwaar, waardoor het voedsel minder gauw aan het mes zal blijven plakken.

33-laags damast

Anderzijds is er de onderzijde van het lemmet, dat zich duidelijk onderscheidt van de bovenkant. Hierin herkennen we het damastmotief: uitgesmeed staal, dat vervolgens meerdere keren wordt dubbelgevouwen. Vroeger een manier om de kwaliteit en hardheid van het staal te bevorderen, tegenwoordig toch vooral een versiering van het lemmet. Maar wel werkelijk beeldschoon!

Tussen de 32 lagen damaststaal bevindt zich een kern van VG-10, waarmee je daadwerkelijk snijdt. Dit staal – ook wel vlijend V-Gold-10 genoemd – is, zeker voor rvs-begrippen, erg hard. Het kan vlijmscherp geslepen worden en is ook nog eens uitstekend bij te slijpen, wanneer dit nodig is.

Zelkova-handgreep

Hoewel de serienaam dit niet verraadt, is ook het heft van deze keukenmessen het vermelden waard. Het is gemaakt van hout van de Japanse zelkovaboom, die je ook in New York veel ziet. Veel Japanse tempels zijn gemaakt van dit hout, hetgeen de handgrepen van deze messen extra bijzonder maakt. Deze handgrepen worden met het lemmet verbonden middels een bolster bestaand uit mahoniehout. Dit duurzame materiaal is goed bestand tegen scheuren. Een prettige eigenschap, die zeker bij zwaardere snijklussen goed van pas kan komen.

Bekijk hier de nieuwe serie!