Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Lichtbundel, lichtbron, lichtbeeld? Knivesandtools geeft duidelijkheid.

Vaak krijgen wij de vraag welke zaklamp de beste lichtbundel heeft. Deze vraag is echter niet eenduidig te beantwoorden. Natuurlijk is een hoofd- en zaklamp in eerste instantie bedoeld om licht te geven wanneer dat nodig is, maar dit zal voor de meeste gebruikers niet voldoende zijn. Daarom gaan wij in dit infotopic verduidelijken wat de verschillende lichtbeelden zijn.

Wat is een lichtbundel?

Alles wat licht geeft, heeft een lichtbundel. Een lichtbundel bestaat uit allemaal kleine lichtstraaltjes. Een lichtstraal is het allerkleinste straaltje licht dat er bestaat. Een lichtbundel is dus een heleboel kleine lichtstraaltjes bij elkaar. In een bundel kunnen alle lichtstralen evenwijdig aan elkaar lopen. Dan heb je een evenwijdige bundel. Het kan ook zijn dat alle lichtstralen uit één punt afkomstig zijn en uit elkaar gaan, de bundel wordt dan steeds breder. Ook kan het zijn dat de lichtstralen uit allerlei richtingen naar één punt toe gaan.

Geen enkele lichtstraal kan in een volkomen rechte lijn bewegen, zelfs een laser niet. Elke meting geeft namelijk enige spreiding in de richtingen waarin de lichtstraal gaat. Hierdoor zijn er ook enkele vraagtekens bij het bepalen van de geselecteerde lichtbundels. Om de lichtbundel van de zak- en hoofdlampen zo nauwkeurig mogelijk te bepalen, is er hiervoor een meetmethode ontwikkeld.

De meting wordt gedaan met een meetschijf. Naar aanleiding hiervan wordt er vanuit de leverancier bepaald of het bij de lamp om een spot-, brede- of gecombineerde lichtbundel gaat.

Gefocusseerde lichtbundel van de Fenix LR40R
Brede lichtbundel van de Fenix LR40R

Lichtbron en lichtbeeld

Als lichtbron voor een zaklamp werd er veel gebruik gemaakt van gloeilampen en HID’s. Tegenwoordig maken merken alleen nog maar gebruik van leds. Met de lichtbron bedoelen wij dus het type led dat in de zaklamp is gebruikt. Want de ene led is de andere niet. Om goed tot zijn recht te kunnen komen heeft een led de juiste reflector nodig.

Ook de lichtkleur is belangrijk: een warme lichtkleur doet het bij nevelig weer beter omdat je minder reflectie hebt. Ook komen de kleuren beter tot zijn recht. Koudwit licht werkt meer verblindend en reikt verder. Hieronder zie je vijf zaklampen met een verschillend lichtbeeld.

Vijf verschillende lichtbeelden naast elkaar. Zowel de kleur van het licht als de lichtbundel varieert.

Het ontstaan van lichtbundels

Het ontstaan van een lichtbundel heeft voornamelijk te maken met de reflector en lens van de zaklamp. Bijna alle lampen die wij aanbieden hebben een lens van glas of plastic met een gladde laag. Maar er zijn ook lenzen met een patroon, bijvoorbeeld de Fenix E18R. Dit type lens komt voornamelijk voor bij de kleinere modellen. Doordat deze lampen niet zoveel ruimte hebben en toch veel verlichting willen bieden, is de lens aangepast. Zo houdt de lamp zijn compacte formaat en heb je een extreem brede lichtbundel.

De vorm van de reflector zorgt voor een bepaalde lichtbundel. Zodra je de lamp aanzet, begint de led of HID in de lamp te gloeien. De reflector vangt de lichtstralen op en vormt deze om naar dezelfde richting. De stralen die de reflector niet raken, zorgen voor enige spreiding. Zo ontstaat er een brede lichtbundel. Een grotere, diepere reflector vangt meer lichtstralen op en zorgt voor veel minder spreiding. Zo krijgt de lamp een gefocusseerde lichtbundel. Ook het type reflector heeft invloed op de lichtbundel. Een SMO-reflector (Smooth) zorgt voor een geconcentreerd tot een smalle bundel. Er is ook een zogeheten OP-reflector (Orange Peel) ofwel sinaasappelschil reflector. Hierdoor worden de lichtstralen meer verspreid en krijg je een bredere lichtbundel.

Maar er is ook een uitzondering. Een SMO-reflector met een standaard-vorm, zoals de Fenix UC30, heeft een gecombineerde lichtbundel. De SMO-reflector zorgt namelijk voor een geconcentreerde lichtbundel, maar door de standaard-vorm raken niet alle lichtstralen de reflector en heb je veel spreiding. Zo krijgt de lamp een neutrale spot met een breed lichtbeeld. Er is ook de combinatie van een OP-reflector met een diepere-vorm, zoals bij de Fenix TK35 Ultimate Edition. Doordat hierbij de diepere-vorm alle lichtstralen de reflector wel raken, krijg je een gerichte bundel. Maar door de OP-reflector worden deze lichtstralen gebroken. Hiermee heb je een duidelijk aanwezige spot met een breed bereik.

SMO-reflector met standaard-vorm
OP-reflector met diepere-vorm

De drie lichtbundels

Het lichtbeeld is zeer bepalend in je keuze voor een zaklamp. Met het lichtbeeld bedoelen wij de lichtbundel zoals deze uit de zaklamp verspreidt wordt. Er zijn drie verschillende soorten lichtbundels. Gefocusseerde lichtbundel, brede lichtbundel en de gecombineerde lichtbundel. Officieel is er ook een vierde bundel: convergent. Convergent houdt in dat de lichtstralen uit allerlei richtingen naar één punt toe gaan. Maar convergent is extreem specifiek, hierdoor hebben wij ervoor gekozen om deze samen te voegen met de gefocusseerde lichtbundel. Er zijn ook lampen met een focussysteem. Hiermee pas je de afstand die de reflector ten opzichte van de led heeft aan. Zo bepaal je zelf of je een brede bundel voor dichtbij, of een strakke bundel voor veraf gebruikt.

Deze drie lichtbundels hebben elk unieke eigenschappen, waardoor er voor elke situatie een geschikte lamp is. Door de juiste lichtbundel te kiezen, ben je al een heel eind met het vinden van jouw geschikte lamp. Houd er alleen wel rekening mee dat je bij een gefocusseerde- en gecombineerde lichtbundel het risico loopt om jezelf of een tegenligger te verblinden. Bij een zaklamp met een brede lichtbundel heb je dat niet.

Zaklampen met een brede lichtbundel

Met een brede lichtbundel verlicht je grote gebieden op korte afstand. Ideaal voor (bos)wandelingen, kamperen, veiligheidsdiensten, toezicht op locatie of voor fotografie. Je hebt hierbij namelijk geen verre lichtbundel nodig, maar meer één met veel breedte. Zo verlicht je zonder problemen de omgeving om je heen.

Shop nu


Zaklamp met een gefocusseerde lichtbundel

Speciaal voor het verlichten op grote afstand. Hiermee verlicht je namelijk zeer doelgericht, zodat je tot in de verste verte duidelijk ziet wat de situatie is. Perfect voor zoekacties, wetshandhaving, klimmen, jacht of bij het verkennen van grotten.

Shop nu


Zaklampen met een gecombineerde lichtbundel

Dit is een combinatie tussen een gefocusseerde- en brede lichtbundel. Hiermee verlicht je oppervlaktes voor zowel ver weg als in de breedte. Ideaal voor wanneer je zo veel mogelijk van je omgeving wilt verlichten. Denk hierbij aan reddingsacties, maar ook voor trailrunning of hiken in de bergen zijn deze lampen geschikt.

Shop nu


Ben je opzoek naar een zaklamp? Gebruik dan onze zaklampen keuzehulp om te kijken welke zaklamp het beste bij jou past!