Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2024
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hultafors Hultan Trekkingbijl | Expert Review door Bushcraft Alli

Als bushcrafter vind ik het belangrijk dat het gereedschap wat ik gebruik van topkwaliteit is. Vooral op bijlen, zagen en messen moet ik kunnen vertrouwen. Daarnaast speelt gewicht ook een rol. Zeker als ik een lang stuk moet lopen om bij mijn kamp te komen. Toen ik de Hultafors Hultan Trekkingbijl voor het eerst in handen had, kwam er dus maar één ding in mij op: dit is een ‘match made in heaven’.

Hultafors bijlen

De Hultafors-bijlen staan bekend om de hoge mate van kwaliteit en de bruikbaarheid. Zodra je een Hultafors-bijl in handen hebt, begrijp je direct waarom dit bedrijf al 130 jaar bestaat. Al deze ervaring wordt namelijk gebruikt bij het produceren van de bijlen. Het is dus niet zo verrassend dat er een levenslange garantie op de bijlkoppen in de Premium-serie zit.

De Hultafors Hultan Trekkingbijl uit de Premium-serie is voor mij een goede keuze vanwege het gewicht van slechts 805 gram en de totale lengte van 38,5 cm!

Eerste indruk

Zoals ik al eerder zei kon ik maar aan één ding denken toen ik deze bijl zag: Wow! Er verscheen direct een glimlach op mijn gezicht!

De Hultan is compact en ligt fantastisch in de hand. De kwaliteit is, zoals je kunt verwachten van een Hultafors-bijl, zeer goed en de totale constructie is indrukwekkend. Het lage gewicht is prettig, zeker als je de bijl op de zijkant van je rugtas draagt. Het resultaat is namelijk dat het gewicht niet te veel naar één kant getrokken wordt.

Steel

De steel van de trekkingbijl is gemaakt van Amerikaans Hickoryhout en behandeld met lijnzaadolie. Omdat de steel licht gebogen is, zal deze nooit uit je handen glijden tijdens gebruik. Top! Net voor de kop is de steel wat dunner, om ervoor te zorgen dat je meer controle en grip hebt over de bijl tijdens de fijnere taken. Deze bijl is vanwege de totale lengte van de steel echter ook geschikt voor de meer veeleisende taken. Denk aan het hakken van hout voor het kampvuur.

Schede

De schede is gemaakt van hoogwaardig leer en bevat een lus, zodat je de bijl aan je riem kunt dragen. Deze lus heeft ruimte voor riemen van maximaal 4 cm breed. Jammer. Ik had graag gezien dat de lus ook ruimte had gehad voor bredere riemen. Outdoor riemen zijn namelijk vaak net wat breder dan die 4 cm. Je kunt de schede vastzetten bij de kop met een leren bandje, zodat je deze niet snel kwijt kunt raken. Deze klassieke lederen schede ziet er niet alleen mooi uit, het voelt ook goed.

Bijlkop

De kop van de bijl is gemaakt van hoogwaardig Zweeds koolstofstaal met een mooie ‘brut de forge’ afwerking en weegt 500 gram. De snede is 7,2 cm lang, heeft een convex grind en is van nature vlijmscherp. Omdat de snede zo scherp is, kun je de bijl goed gebruiken voor bijvoorbeeld houtbewerking. Ook fijn: omdat de bijl een convex grind heeft, zal deze niet snel zijn scherpte verliezen. Handig!

Of je deze bijl nou gaat gebruiken voor de meer gedetailleerde klusjes, voor de zwaardere klussen zoals het splijten van brandhout of om haringen de grond in te slaan met de kop: de Hultan zal één van je beste kameraden worden.

Conclusie

Ik ben zeer enthousiast over de Hultafors Hultan Trekkingbijl en weet zeker dat ik er veel plezier van zal beleven tijdens mijn bushcraftavonturen. Deze bijl heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het praktische formaat en de goede hanteerbaarheid zijn perfect als je op zoek bent naar een stevige bijl die niet teveel mag wegen.

De Hultan is vlijmscherp en daardoor gemakkelijk te gebruiken. De lederen schede past vanwege het design perfect bij de stijl van deze klassieke bijl.

Welke Hultafors-bijl je uiteindelijk ook aanschaft, ik kan één ding met zekerheid zeggen: de Hultan zal je in ieder geval nooit in de steek laten.

Bushcraft Alli

Alli deelt haar bushcraftavonturen via haar instagram-account bushcraft_alli. Ze is gek op alles wat te maken heeft met de natuur en bushcraft en deelt daardoor graag haar passie met de wereld.

Bedankt Bushcraft Alli voor je review!