Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fiskars Norden N10 | Expert Review door Dk Thomas Outside

Mijn naam is Thomas Martzak, maar je kent mij waarschijnlijk van mijn Instagram account waar ik bekend sta als Dk Thomas Outside. Ik ben een Deense houthakker die na een lange dag op het werk rust en vreugde vindt in het bos. Ik heb geleerd dat je maar een paar simpele dingen hoeft te doen om snel te kunnen genieten van een warm kampvuur en wat warms te drinken en eten.

Deze ‘simpele dingen’ kun je echter niet uitvoeren als je niet over de juiste tools beschikt. Een mes en zaag spelen vaak een grote rol, maar een tool die je echt nodig gaat hebben als je tijd doorbrengt in het bos is een bijl! Ik kocht mijn eerste bijl 2,5 jaar geleden. Een kleine Zweedse hakbijl. Ik zag het, werd verliefd en de rest is geschiedenis. Dat is eigenlijk hoe mijn passie begon. De Zweden staan er (wereldwijd) om bekend dat ze ontzettend goede bijlen maken. Ze gebruiken oude smeedtechnieken en houten handgrepen. Ze produceren in principe bijlen zoals ze al duizenden jaren worden geproduceerd.

Ik ken Fiskars al heel lang en kan eerlijk zeggen dat mijn 15-jarige broodmes nog steeds vlijmscherp is. Door de jaren heen ben ik veel Fiskars bijlen tegengekomen op het internet, op tv en in de ijzerhandel. Maar ik heb er nooit één gehad. Toen mijn zoon echter oud genoeg was, besloot ik dat het tijd was hem meer te leren over bijlen en veiligheid, en kocht ik een kleine oranje Fiskars-bijl voor hem. We hebben samen getraind en tot op de dag van vandaag is het zijn bijl als we gaan kamperen.

Fiskars en Knivesandtools vroegen mij de gloednieuwe Fiskars Norden-bijl te testen. Er zijn honderden verschillende manieren om een bijl te testen, maar ik ben een houthakker en doe dus graag niet te moeilijk. Ik besloot de bijl mee te nemen naar het bos met mijn zoon als cameraman.

Eerste indruk

De Fiskars Norden-bijl lijkt totaal niet op de ‘standaard’ Fiskars-bijl. Het heeft een sterk metalen bijlkop, maar de handgreep is nieuw. Fiskars besloot een handgreep te gebruiken dat volledig is gemaakt van Amerikaans hickory-hout. Hickory is erg hard, stijf, compact en schokbestendig. Er zijn een aantal soorten hout die sterker zijn dan hickory en soorten die harder zijn. De combinatie van sterkte, taaiheid, hardheid en stijfheid komt echter in geen enkele andere houtsoort voor. Het is een fijne upgrade en brengt de bijl naar een geheel nieuw niveau. Het uiteinde van de handgreep heeft een mooie knop die ervoor zorgt dat de bijl nooit uit je hand glijdt.

De snede

Ik begon de test door op zoek te gaan naar een geschikt stuk hout. Al snel vond ik een groot, stuk hout afkomstig van een es. Nadat ik het stuk in kleinere stukken had gehakt, kon de test pas echt beginnen. Ik leg altijd een stuk hout op een grote boomstronk en kniel ervoor. Bijlveiligheid 101: als ik het blok mis, zal ik altijd eerst de grond raken en niet mijn been. De kop van de Fiskars bijl is een stuk breder aan de bovenkant dan de kop van een traditionele Zweedse bijl. Dit aspect, gecombineerd met scherpe snede, zorgde ervoor dat de bijl gemakkelijk door de blokken es hout heen schoot. Het verbaasde mij hoe gemakkelijk het was en kon alleen maar glimlachen gedurende het hele proces. Ik heb dik stuk hout in stukken gehakt en aanmaakhout gemaakt met de Fiskars Norden; de bijl had nergens moeite mee. De bijl is vlijmscherp – dit is erg belangrijk voor bijlen in het algemeen en ook heel fijn, omdat het betekent dat je hem niet hoeft te slijpen.

Het design

De bijlkop is mooi zwart en de handgreep is gemaakt van prachtig hickory-hout. Ik weet zeker dat na verloop van tijd de handgreep er mooi verweerd uit zal gaan zien. Ik kan oprecht zeggen dat deze bijl zich meer ‘thuis zal voelen’ in de bossen dan welke andere Fiskars-bijl dan ook.

Vergelijking

Ik besloot de Fiskars Norden te vergelijken met de beste bijl die momenteel te koop is: de Gransfors Bruks bosbijl. De Fiskars Norden hield goed stand in vergelijking met de machtige Zweedse bijl. Beide voeren hun taken zeer goed uit. Het enige verschil tussen de twee is dat ik niet zeker weet of je gemakkelijk de handgreep van de Norden kunt vervangen mocht dat nodig zijn. Misschien is dit iets waar Fiskars over na kan denken in de toekomst.

Conclusie

Na het maken van een kampvuur ben ik eens rustig gaan zitten om naar de bijl te kijken. Het enige wat ik deed, was glimlachen! Ik vind de Fiskars Norden een geweldige bijl en ik heb toch echt wel een aantal van de beste bijlen ter wereld gebruikt.

Ik word altijd een beetje sentimenteel als ik het over bijlen heb. Ik weet meteen of een bijl een kameraad zal zijn, waar ik mijn leven lang herinneringen mee kan maken. Zonder twijfel kan ik zeggen dat de Fiskars Norden zo’n bijl is!

Dk Thomas Outside

Dk Thomas Outside is een outdoorliefhebber. Met meer dan 27.000 volgers op Instagram is Thomas toonaangevend binnen de outdoorwereld. Al zijn foto’s maakt hij zelf. Thomas is tevens ambassadeur van o.a. Petromax en Amok Equipment.

Bedankt Thomas, voor deze toffe review!