Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco vs Byrd Knives

Iedereen kent Spyderco wel. Maar heb je ook gehoord van Byrd Knives? Het budgetmerk van Spyderco. Deze Byrd-messen zijn lager geprijsd en ideaal voor wie net begint met messen verzamelen of een betaalbaar zakmes zoekt. De prijs is echter niet het enige verschil tussen deze twee merken. In deze versus leggen wij precies uit hoe en wat!

De overeenkomsten tussen Spyderco en Byrd Knives

Deze merken zijn familie van elkaar. Byrd Knives is gemaakt om liefhebbers van Spyderco een zeer betaalbaar alternatief te bieden. Veel kenmerken die de Spyderco-messen zo populair maken zijn op de Byrd-messen terug te vinden. Zoals de kenmerkende vingergroeven en het populaire duimgat.

Ook qua kleurvarianten en materiaalkeuze zien we overeenkomsten tussen beide merken. Zo maken zowel Spyderco als Byrd gebruik van G10 en FRN voor de handgreep. Ook wordt 8Cr13MoV-staal gebruikt voor de lemmeten. Al is dat bij Spyderco alleen op de goedkopere modellen.

De verschillen tussen Spyderco en Byrd Knives

Het duimgat:

Een overduidelijke overeenkomst en tegelijkertijd een van de grootste verschillen: het duimgat. Een openingsmechanisme bedacht door Spyderco-oprichter Sal Glesser. Het verschil zit hem vooral in de vorm van het gat. Bij Spyderco is dit de kenmerkende, ronde ‘Spydie-hole’. Bij de Byrd-messen heeft het de vorm van een komeet of vogelkop. In praktijk werken ze hetzelfde. Al is die van Spyderco iets fijner in gebruik.

Made in … ?

Om de prijs laag te houden worden Byrd-messen in China gemaakt. Bij Spyderco is dit slechts bij goedkopere of hele specifieke messen het geval. Spyderco-messen worden over de hele wereld geproduceerd: Japan, Taiwan, Italië, Amerika en dus af en toe China.

Materialen:

We benoemden eerder dat er ook overeenkomsten zijn op dit gebied. Toch zet Spyderco zich echt af van Byrd Knives door het gebruik van duurdere en betere materialen. Daarbij moet je denken aan staalsoorten als CPM S45VN-staal, REX45-staal of zelfs damascus. Bij de handgrepen moet je denken aan materialen als titanium, carbonfiber en Raffir Noble.

Een goed voorbeeld zijn de Sprint Runs en Limited Editions die Spyderco ieder jaar uitbrengt. Deze messen zijn voorzien van de meest exotische staalsoorten en handgreepmaterialen.

Prijsklasse:

Betere en exclusievere materialen zorgen voor een hoger prijskaartje. Een Byrd-mes kost vaak tussen de 30 tot 60 euro. Met af en toe een uitschieter. Terwijl een Spyderco-mes vaak al bij de 50 euro begint en kan oplopen tot 250 euro voor de standaard modellen. Sprint Runs kunnen oplopen tot 350 euro en de exclusievere Spyderco-messen tot 500/600 euro.

Assortiment:

Ook qua assortiment is er een verschil. Op het moment dat we deze versus schrijven staan er 30 Byrd-messen online op onze website en 260 Spyderco-messen. En dan rekenen we de keukenmessen van Spyderco niet mee. Best een groot verschil!

Dit aantal bereikt Spyderco door veel verschillende uitvoeringen te produceren van een populair model. Niet alleen qua kleur of handgreepmateriaal. Ook qua staalsoorten en soms zelfs vergrendelingsmechanismes. Spyderco maakt ook messen voor vrij specifieke doelgroepen. Zoals de Salt-serie voor maritiem gebruik. De kans dat er een geschikt Spyderco-mes voor jou tussen zit is dus ook een stuk groter dan bij Byrd. Ook heeft Byrd Knives geen Sprint Runs en Limited Editions.

Welk merk kies je?

Zoals we al zeiden in het intro: begin je net met verzamelen of zoek je een betaalbaar zakmes? Dan is een Byrd-mes een geweldige keuze! Ook is een Byrd-mes ideaal voor wie een zakmes zoekt om flink te gebruiken. Zodat je duurdere messen tiptop in orde blijven. Een Byrd-mes is vaak meer dan genoeg voor al je dagelijkse klussen.

Wil je een zakmes van betere kwaliteit met betere afwerkingen? Wil je meer keuze tussen verschillende modellen en series? Ga dan voor een Spyderco-mes. De meeste Spyderco’s hebben een beter staalsoort en blijven langer scherp. Zo heb je langer plezier van je aankoop.