Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Outdoor & gear Ochsenskopf bijlen

Outdoor & gear

Ochsenkopf-bijlen: synoniem aan perfectie

Ochsenkopf

De bijlen van Ochsenkopf staan voor perfectie en veiligheid. Sinds de oprichting in 1781, door de gebroeders Fahlefeld, worden in de fabriek in Remscheid het beste staal met de beste slijping tot het hoogste kwaliteitsniveau gesmeed. Wat als een kleinschalige bijlenfabrikant begon, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een modern bedrijf waar kwaliteit en service voorop staan. 

De bijlkoppen worden voornamelijk gemaakt van robuust C60-staal en vlijmscherp geslepen. De bijlstelen worden eveneens in Duitsland vervaardigd van een houtsoort uit geselecteerde bosbouwgebieden. 

Welke Ochsenkopf-bijl past bij mij?

De keuze van de juiste bijl is afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. Een groter en krachtiger persoon kan beter met een zware bijl met lange steel overweg dan een kleiner persoon. Een universele hakbijl kan worden gebruikt voor kappen, ontknoesten en kloven. Omdat hout vol met knoesten moeilijk te kloven is, kan je hiervoor het beste een zo zwaar mogelijke kloofbijl gebruiken. Zoek je enkel een bijl voor kloofwerk, dan heeft een lichtere kloofbijl met een wigvormige kop de voorkeur.

Daarnaast heeft een deel van de bijlen een steelbeschermende huls. Dit beschermt de steel tegen beschadigingen bij misslagen. Maar dat is niet alles. Door het extra gewicht van ca. 300 gram wordt de kopzijde van de bijl verzwaard. Hierdoor heb je, met name bij de lichtere Spalt-Fix-bijlen, een grotere slagkracht ten opzichte van een bijl zonder stalen beschermhuls.

Voor het slaan tegen wiggen is de Big Ox-kloofbijl het meest geschikt. De kop van deze bijl heeft aan de achterzijde een groot slagvlak en de steelbeschermende, stalen huls beschermt tegen beschadigingen onder de kop.

Ochsenkopf-bijlkop kloofbijlen: bol geslepen

De kop van de Ochsenkopf-kloofbijlen hebben een bolle slijpvorm. Dit toont optisch weliswaar niet scherp, maar het kloofresultaat is er zeker niet minder om. Doordat het snijvlak aanzienlijk langer scherp blijft, hoef je de kop minder vaak na te slijpen. Dit verlengt de levensduur van je bijl en bespaart tijd en kosten.

Ochsenkopf-bijlen: welke materialen? 

Ochsenkopf-bijlen worden voornamelijk uit C60-staal gemaakt. Dit staal kenmerkt zich door zijn enorme taaiheid en lange levensduur. Bij de productie van de steel worden uitsluitend hoogwaardige houtsoorten gebruikt: Hickory-hout en essenhout. Deze houtsoorten zijn taai en zeer breukvast. Perfect voor het opvangen van de klappen zonder te breken.

Onderhoud Ochsenkopf-bijl

Het juiste onderhoud verlengt de levensduur van je bijl. Berg je gereedschap daarom altijd op correcte wijze op. Een te droge opbergplaats zal de steel doen uitdrogen. Echter, een te vochtige opbergplaats laat de steel opzwellen en op dan duur gaan de vezels van het hout beschadigen. Mocht je een bijl voor langere tijd opbergen dan is het verstandig om het snijvlak te beschermen tegen roestvorming. Dit doe je door wat olie of vet op het snijvlak aan te brengen. Scherm het snijvlak vervolgens af met bijvoorbeeld een foedraal.