Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten
NL

Hoe gebruik je een trekzaag?

Het gebruiken van een trekzaag is misschien even wennen. Maar als je hem goed gebruikt, zaag je met zo’n zaag veel efficiënter en kost het je minder energie. Daarom geven we je een paar tips zodat jij je zaag optimaal gebruikt.

Laat de zaag het werk doen

Trekzagen zijn, zoals de naam al zegt, ontworpen om te zagen met de trekkende beweging. Als je de zaag op het hout zet, zorg je ervoor dat de tanden het dichtst bij de handgreep als eerste het hout aangrijpen. Na deze eerste trekbeweging, duw je je zaag (zonder kracht) weer terug naar de beginpositie. Op deze manier vraagt de zaag heel weinig zaagkracht. Laat dus lekker de zaag het werk doen en belast hem niet. Dan raak je veel minder snel vermoeid én gaat je zaag langer mee.

Forceer niets

Tijdens die trekbeweging hoef je niet bang te zijn dat je zaag buigt, want er komen geen zijdelingse krachten op. Je zaagblad volgt gewoon de zaagsnede. Als je zaag toch klemt, moet je in elk geval niet hard gaan duwen of de zagen te forceren. Dan kunnen er namelijk wel zijdelingse krachten op komen te staan. Dit kan je zaagblad beschadigen of zelfs breken. Zorg dat je het klemgewicht weghaalt om de zaag los te krijgen.

De houtafname sturen

Je kunt de houtafname wat sturen door aan te passen waar je je zaag vasthoudt. Als je je zaag dicht bij het blad vastpakt, komt er relatief weinig druk op het blad. Op deze manier neemt de zaag het minste hout af, zodat je heel precies en gecontroleerd zaagt. Pak je de zaag verder van het blad vast, komt er juist meer druk op het blad. Daardoor zaag je minder precies en gecontroleerd, maar is de zaagwerking wel maximaal. Door dus aan te passen waar je je zaag vasthoudt, zaag je altijd hoe je wil!