Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Keukenbranche stimuleert koken op inductie

“Nederland moet gaan koken met een stekker”, zo luidt de gezamenlijke boodschap van milieuvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, belangenbeheerder INretail en installatiebranchevereniging UNETO-VNI. In november willen zij, in samenwerking met bijna 1800 keukenverkopers, Nederlanders stimuleren om bij aanschaf van een nieuwe keuken koken op inductie te overwegen als alternatief voor gas.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK - gebaseerd op onderzoek onder 1327 deelnemers - is de verhouding tussen gas en inductie momenteel bijna 50/50. Desgevraagd gaf 44% van de huidige ‘gaskokers’ aan opnieuw voor gas te kiezen, wanneer zij een nieuwe kookplaat nodig zouden hebben. 42% kiest voor inductie, 11% voor keramisch koken en de resterende 3% kiest voor een andere optie.

Voordelen van koken op inductie

Huidige gebruikers van een inductiekookplaat zijn voornamelijk te spreken over het gemak waarmee de plaat schoon te maken en te gebruiken is en over het veiligheidsaspect. Een inductiekookplaat geeft via magnetisch velden warmte af aan een pan en wordt zodoende niet warm zolang er geen pan op de kookzone geplaatst wordt. Aan de plaat zelf kun je je dus in principe niet branden. Dat is met andere warmtebronnen wel anders.

Om het kabinetsvoornemen om “voor 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen te verduurzamen” te halen, zal het gasgebruik teruggedrongen moeten worden, zo zijn de genoemde organisaties van mening. Dat we met zijn allen zuiniger moeten zijn met de aardgasvoorraad, staat buiten kijf. Eind 2016 meldde het CBS dat we in het huidige tempo nog ongeveer zeventien jaar vooruit zouden kunnen.

Genoemde nadelen van inductiekoken

Om deze termijn te verlengen, zullen we dus duurzamer moeten gaan leven. Zo wil het kabinet gasloze woningen met warmtepompen als alternatief voor de gasketel en betere isolatie. Ook koken op inductie kan eraan bijdragen. Echter, ‘magnetisch koken’ lijkt nog niet echt aan populariteit te winnen. De kosten die het vervangen van een gaskookstel door een inductiekookplaat met zich meebrengt, zijn het voornaamste argument. Volgens de cijfers van Milieu Centraal kost het installeren van een inductiekookplaat rond de 1500 euro, terwijl dit voor een gaskookplaat ‘slechts’ 400 euro is. Hierin is het vervangen van pannen reeds meeberekend.

Beschik je echter over een kwalitatief goede pannenset, dan zal dit in de meeste gevallen niet nodig zijn. Van belang is dat de bodem van je pannen geschikt is. Kun je er een magneet aan laten kleven, dan is dit het geval. Bij de meeste moderne pannen is dit mogelijk. Een groter ‘probleem’ heb je, wanneer je met inferieure pannen kookt. Heb je pannen van goedkoop, dun materiaal, dan kan het zijn dat de bodem is kromgetrokken door het koken op gas. Deze pannen kun je dan niet meer gebruiken voor koken op inductie, omdat hiervoor de bodem vlak moet zijn, voor een volledige warmteoverdracht.

Desgevraagd gaf in het onderzoek geen enkele inductiekoker aan het prijsaspect als nadeel te hebben ervaren. 42% van deze groep kan zelfs geen enkel nadeel van de overgang op inductie noemen. Het meestgenoemde nadeel is dat men nieuwe pannen moest aanschaffen (43% noemde dit). Of dat betekent dat de pannen die zij voorheen hadden niet geschikt waren voor inductiekoken doordat ze niet magnetisch waren, of dat deze pannen waren kromgetrokken door het koken op gas, wordt uit het onderzoek niet duidelijk.

Nooit meer wokken?

Een argument dat wel vaak genoemd wordt als reden om af te zien van koken op inductie is dat je op zo’n kookplaat niet meer zou kunnen wokken. Daar heeft men deels een punt. Het is inderdaad zo dat je je ‘gewone’ wokpan niet zonder meer op de vlakke kookplaat kunt plaatsen. De pan staat dan niet stevig en bovendien zal er alleen warmte overgedragen worden aan het midden van de bodem, niet aan de zijkanten van de pan. Dit laatste is voor wokken van groot belang. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor beschikbaar. Zo bestaan er speciale wokpannen met een platte bodem en kun je een wokring aanschaffen, waar je de pan inzet. Ook zijn er aangepaste inductiekookplaten te verkrijgen, met een speciale ‘wokkuil’ in één van de kookzones. Een ander alternatief is de hybride kookplaat, met behalve inductie-kookzones ook een gaspitje speciaal voor de wokpan. Deze twee varianten zijn overigens wel aanmerkelijk prijziger dan reguliere inductieplaten.

Gelukkig zijn Nederlanders zich wel steeds meer bewust van het belang van duurzamer leven. Een GfK-onderzoek uit oktober 2018 wees namelijk uit dat een groeiend aantal consumenten, net als vorig jaar, bereid is meer te betalen voor duurzame producten. Dit geldt inmiddels voor 36% van Nederland. Kanttekening daarbij is dat men zich ook steeds vaker afvraagt in hoeverre zogenaamde ‘duurzaamheidsclaims’ wel te vertrouwen zijn. In een tijd waarin ‘fake news’ hoogtij viert, geldt voor 43% van de bevolking dat zij zo hun twijfels hebben bij dit soort beweringen met betrekking tot duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat in ieder geval niet waar is, is dat gas en inductie de enige opties zijn. Weliswaar maakt ruim 85% van Nederland gebruik van één van deze twee warmtebronnen, er zijn echter natuurlijk meerdere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan keramisch koken of koken op een halogeenkookplaat. Over de voor- en nadelen van deze en andere warmtebronnen vertellen we je graag meer.