Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Zoveel zakmessen, zoveel handgrepen

Bij de aanschaf van een nieuw zakmes is het handvat een belangrijk onderdeel. Hoe ziet deze eruit? Hoe voelt het? Van welk materiaal is het gemaakt? Veel materialen hebben bijna gecodeerde namen zoals G10, Micarta of Zytel. De tien meestvoorkomende materialen leggen we wat verder uit.

01: Geanodiseerd aluminium

Aluminium is van zichzelf al behoorlijk bestand tegen corrosie. Tijdens het proces van anodiseren wordt echter een extra laagje (coating) aangebracht over het aluminium. Hierdoor is het handvat nog beter bestand tegen corrosie. Vaak kan er tijdens dit proces ook nog een decoratieve streep of lijn aangebracht worden.

02: Carbonfiber

Carbonfiber is eigenlijk niets anders dan in elkaar gevlochten koolstofvezels. Het materiaal is ontzettend licht en heel sterk. Door de gevlochten vezels heeft een handvat van carbonfiber vaak een driedimensionaal effect. Carbonfiber wordt als materiaal ook veel ingezet in de autosport.

03: FRN (Glasvezelversterkt Kunststof)

FRN is een glasvezelversterkte kunststof. Dit bestaat over het algemeen uit glasvezels die in polyesterhars gedrenkt worden. Dit maakt het materiaal enorm sterk en erg licht. Daar komt bij dat het materiaal goed bestand is tegen invloeden van buitenaf en lang meegaat.

04: G-10

G-10 is een ontzettend stevig materiaal, gemaakt van glasvezel weefsel met een epoxy basis. G10 is verkrijgbaar in verschillende variaties en kleuren, waardoor je ook zeer decoratieve handvatten van G10 kunt vinden.

05: Micarta

Micarta is een materiaal dat bestaat uit een linnen of papieren doek, geïmpregneerd met hars op epoxy-basis. Het materiaal wordt onder hoge druk samengeperst, dit kan in allerlei vormen. Wanneer Micarta volledig is uitgehard kun je het relatief eenvoudig bewerken.

06: RVS

RVS is een staalsoort die minimaal 12,5% chromium bevat. Hierdoor wordt het staal roestbestendig (niet roestvast) en zal het veel minder snel roesten of corroderen dan een staalsoort met een lager percentage chromium. Het chromium zorgt voor een beschermend laagje die roest geen, of veel minder, ruimte geeft om het materiaal aan te tasten.

07: Titanium

Titanium als materiaal staat bekend om de goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is titanium erg licht en vrijwel net zo sterk als staal. Een groot voordeel van titanium is dat het uitzonderlijk goed bestand is tegen zeewater. Titanium laat zich relatief eenvoudig bewerken.

08: Polypropyleen

Polypropyleen is een sterke kunststof. Het voordeel van polypropyleen is dat het vrij goedkoop te produceren is en eenvoudig te bewerken. Het materiaal kan in een bepaalde vorm worden geperst, maar kan ook eenvoudig gesneden, gezaagd of gevijld worden.

09: Zytel

Zytel is een glasvezelversterkte kunststof. De sterkte en overige eigenschappen kunnen wisselend zijn. Zytel kan namelijk geproduceerd worden met een glasvezelpercentage tussen de 13% en 60%. Hierdoor is het ook voor vele doeleinden geschikt. Het grote voordeel van Zytel is dat het zeer goed bestand is tegen chemicaliën en zout water. Tevens ondervindt het weinig last van temperatuurschommelingen.

10: Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen, zoals hout, hoorn, leer, parel en steen worden vaak voor de exclusievere zakmessen gebruikt. Elk handvat is uniek, omdat geen stuk hout of hoorn exact gelijk is. Vaak ligt de prijs voor een handvat van natuurlijke materialen hoger, omdat er meestal veel handwerk bij komt kijken.