Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe werkt een zaklamp zonder batterijen?

Een zaklamp zonder batterijen? Dat betekent nooit meer batterijen verwisselen en geen laadkabels Er zijn tegenwoordig verschillende opties beschikbaar. Je hebt ze dan ook vast wel eens voorbij zien komen. De meest bekende zijn zaklampen die je moet schudden, knijpen of draaien. Maar hoe werkt zo’n systeem nou eigenlijk? En is dit nou echt zo handig als dat we denken?

Wat is een zaklamp zonder batterijen?

Het is eigenlijk een vrij simpel concept. Een zaklamp zonder batterij is dan ook letterlijk een zaklamp zonder batterij. Maar waar haalt het dan zijn energie vandaan? Net zoals bij de dynamo van je fietsverlichting werkt dit hetzelfde. Door de zaklamp te schudden, knijpen of draaien geef je de ingebouwde dynamo of magneet de benodigde inductiespanning. Dat klinkt ideaal, maar is dat het ook?

De meningen verschillen nogal. Het is inderdaad een groot voordeel dat je nooit een lege accu hebt, maar het kost je elke keer weer veel energie om genoeg spanning in de dynamo op te bouwen. In het begin dient de zaklamp constant in beweging te zijn. Als je dan uiteindelijk genoeg spanning hebt, blijft de lamp constant branden, maar dit is ook voor een relatief korte periode. Veel mensen vinden dit eigenlijk te veel moeite voor een beetje verlichting.

Zaklamp op zonne-energie

De alternatieve oplossing wordt vaak vergeten. Zonne-energie: een eeuwige bron van energie die iedereen ter beschikking heeft. De technologie hiervoor is tegenwoordig extreem ver gekomen, waardoor zonne-energie eigenlijk bijna normaal geworden is. We leggen je dan ook graag uit waarom zaklampen zonder batterijen de toekomst hebben.

De gemiddelde zaklamp met zonnecellen heeft slechts vijf tot acht uur aan zon nodig. Nadat de zaklamp volledig opgeladen is, heb je tot 40 uur aan licht beschikbaar. Hiermee gebruik je de zaklamp uiteindelijk niet alleen in het geval van nood. Neem de lamp ook eens mee tijdens het kamperen of wandelen om de zonsopgang te zien. Het kan allemaal! Zonne-energie betekent alleen niet dat er geen batterij in de zaklamp gebruikt wordt. Alle energie die het zonnepaneel absorbeert wordt omgezet in elektriciteit, deze wordt vervolgens opgeslagen in een Lithiom-polymeer accu. Dit zorgt ervoor dat de verzamelde energie later ook nog gebruikt kan worden.

Vind een creatieve manier voor het laden van jouw lamp
ook als je onderweg bent

Hoe laad je een zaklamp op zonne-energie?

Hoe dichter bij de zon, hoe sneller de zaklamp oplaadt. In Europa heb je dus wel enige geduld nodig. De zonnepanelen werken op basis van UV-licht, de laadtijd is dus ook zeker afhankelijk van het weer. Maar er zijn manieren om het meeste uit de zon te halen. Als je ervoor zorgt dat het zonnepaneel direct in zonlicht staat en geen schaduwen heeft. Ook helpt het als je het zonnepaneel overdag samen met de zon meedraait.

Als je de zaklamp binnen wilt opladen, houdt er dan rekening mee dat de UV-stralen door het glas van je ruit gebroken worden, waardoor de zonnepanelen minder licht opvangen. Zet op de zonnige dagen de zaklamp dan ook buiten neer. Door de zonnepanelen dan in een hoek van 90 graden te laten staan, heb je de optimale laadsnelheid bereikt.

Conclusie

Ondanks dat een zaklamp zonder batterijen nooit echt leeg zal zijn, is een zaklamp met zonne-energie toch praktischer. Zet de lamp even in de zon en hij is daarna klaar voor gebruik. Op deze manier kost het je minder moeite, gebruik je zuivere energie en gebruik je de lamp voor veel meer situaties. Ook hoef je op het moment van nood, niet nog eerst de spanning op te bouwen. Door de accu is deze al aanwezig. Ideaal! 

BEKIJK ALLE OFF THE GRID POWER-OPLOSSINGEN