Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Verrekijker afstellen

Het afstellen van de verrekijker kan een lastige klus zijn. Het kan zijn dat je zwarte randen ziet, de verrekijker niet scherp krijgt of tegen andere problemen aanloopt. Wij geven je de volledige uitleg over de werking van je verrekijker.

Wat betekent het om de verrekijker af te stellen?

Je moet bepaalde onderdelen van de verrekijker afstellen voordat deze goed werkt voor jou. Je stelt de oogkappen af en stelt de juiste breedte in. Verder moet je ook de dioptrie instelling aanpassen, als jouw verrekijker deze optie heeft. Dit is om de afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren. Tot slot moet je de verrekijker scherpstellen.

Een term die je mogelijk ook langs hebt zien komen, is de verrekijker prisma afstellen. Dit is een zeer lastige klus, die je niet zelf kan doen. Ga hiervoor langs een professioneel bedrijf, of stuur de kijker terug naar de fabrikant. Hier kan het prisma van de verrekijker weer goed afgesteld worden.

Als je de verrekijker gaat afstellen, volg dan de volgende stappen:

Stap 1: Oogkappen afstellen.

Draag je een bril, of juist niet? Een verrekijker heeft vrijwel altijd oogkappen die je in en uit kan draaien of kan klappen. Deze kappen zorgen er voor dat de afstand tussen je oog en de kijker goed is. Dit is belangrijk omdat je anders geen volledig beeld hebt en helderheid mist. Draag je een bril, dan moet je de oogkappen indraaien of inklappen. Draag je geen bril, dan moet je ze uitdraaien of uittrekken / -klappen.

Stap 2: Juiste breedte instellen

Het is belangrijk om de breedte van de kijker (specifieker de afstand tussen de oculairs) aan te passen op de afstand tussen jouw ogen. Dit doe je door beide delen van de verrekijker dichter naar elkaar of verder uit elkaar te bewegen. Kijk naar een object op grote afstand en stel de breedte van de kijker zo in dat je met beide ogen afzonderlijk een volledig en rond beeld hebt. Als het goed is zie je met beide ogen exact het zelfde.

Controleer dit eventueel door afwisselend je linker- en rechteroog te sluiten zonder de kijker te verplaatsen.

Stap 3: Dioptrie-instelling

De dioptri-instelling is om een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren. De instelling zit meestal op het rechter oculair maar soms ook achter de centrale scherpstelling en soms kun je de dioptrie instellen door de centrale scherpstelknop uit te trekken.

Ga als volgt te werk: Kies een object op een redelijke afstand en stel met de centrale scherpstelling voor je linkeroog scherp (houd je rechteroog dus dicht, of beter houd je hand voor het rechter oculair).

Sluit vervolgens je linker oog of houd je hand voor het linker oculair en stel met de dioptrie-instelling je rechteroog scherp.

Stap 4: Je verrekijker scherpstellen

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is scherpstellen op het object dat je wilt zien. Doe dit zo dat je direct scherp ziet. Als je er iets naast zit zullen je ogen trachten dit te compenseren en zul je soms toch scherp zien, maar dat werkt vermoeiend.

Verrekijker vaker afstellen

Je bent nu klaar met het afstellen van de verrekijker. Het is natuurlijk mogelijk dat je dit in de toekomst vaker moet doen. Als je de kijker uitleent, zal de andere persoon deze moeten afstellen op zijn of haar ogen. Houd er daarom rekening mee dat je deze stappen vaker gaat doorlopen.