Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Tips voor aankoop van pannen

Een pan of pannenset is een aankoop waar je ontzettend lang plezier van hoopt te hebben. Omdat veel aspecten van belang zijn bij de koop en het gebruik van pannen hebben we hier de belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

Kijk opnieuw naar je eigen keuken, en dan met name naar je fornuis. Niet alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Meer informatie over koken op gas, halogeen, inductiekookplaten of andere systemen vind je hier. Met name als je kookt op inductie moet je even goed opletten of een pan geschikt is. Iedere pan kan op een gasfornuis gebruikt worden.

Ga je je verdiepen in pannen dan zal je versteld staan over de grote variëteit aan pannen. Voor heel veel verschillende toepassingen zijn speciale pannen leverbaar. Vaak met duidelijke voordelen en handigheden maar lang niet altijd noodzakelijk.

Een basiskookset bestaat bijvoorbeeld uit drie kookpannen, een steelpan en een koekenpan. Een goede richtlijn is een set van pannen met een diameter van 18, 20 en 24 cm, een steelpan van 16 cm en een koekenpan van 28 of 30 cm. Het maakt natuurlijk wel uit of je regelmatig voor zes personen kookt of dat je een tweepersoonshuishouding hebt.

Besteed voor aanschaf goed tijd om je te verdiepen in de beschikbare materialen. Het is niet voor niets dat er zoveel verschillende keuzes gemaakt kunnen worden. Bedenk goed dat het niet gaat om beter of slechter maar dat het gaat om anders. Vandaar dat je alleen zelf de juiste keus kan maken. We proberen wel een helpende hand toe te steken met behulp van onderstaand lijstje van belangrijke punten.

Punten om over na te denken:

  • Geschiktheid voor de goede warmtebron.
  • De inhoud van een pan. Let niet alleen op de diameter, maar ook op de hoogte van de pan. Het lijkt een open deur (ok, het is een open deur), maar de inhoud wordt net zo goed door de hoogte van een pan bepaald.
  • Materialen van de pan als RVS, koper, gietijzer, keramiek etc.
  • Handgrepen, zijn het koudgrepen, hoe zitten ze bevestigd, heeft een pan een tweede greep om ook een zware pan makkelijk te kunnen dragen etc.
  • Bevestiging van de handgrepen; zitten ze geschroefd met het risico op losraken maar ook met de mogelijkheid van weer vastdraaien, of zitten ze geklonken of gelast.
  • Beschikbaarheid van een deksel. Sommige woks worden zonder deksel geleverd, soms past de deksel van een kleine pan ook op een steelpan etc.
  • Is een deksel van metaal of glas? Glas biedt de mogelijkheid om een blik op de inhoud te werpen. Hoewel condens die blik vaak vertroebelt.
  • Heeft het deksel de mogelijkheid om een klepje open te zetten? Dat kan bijvoorbeeld op een hapjespan handig zijn.
  • Is de diameter van de bodem passend bij bijvoorbeeld je inductiekookplaat?
  • Het gewicht. Een belangrijk aspect in het dagelijks gebruik, zeker omdat een volle pan een stuk zwaarder is dan een lege. Een grote gietijzeren en gevulde pan kan een heel aantal kilo's wegen. Als de pan alleen een enkele steel heeft en de kok heeft zwakke polsen, dan moet hij of zij altijd hulp inroepen om de pan te verplaatsen. Niet ideaal.
  • Vorm van de rand van de pan. Sommige pannen maken het bijna onmogelijk om zonder knoeien te schenken, terwijl andere een handige uitschenkrand hebben die knoeien voorkomt.
  • Vorm van de bodem van de pan. Een afgeronde overgang tussen wand en bodem zorgt ervoor dat je makkelijk kan roeren zonder hoekjes te missen.
  • Handigheidjes als maatlijnen aan de binnenkant van een pan.
  • Last but not least, het uiterlijk. Een mooie pan zet je sneller op tafel en is leuker om te gebruiken. Bedenk goed dat een hoogglanzende pan heel mooi kan zijn maar wel gevoeliger is voor vingerafdrukken. En in de keuken heb je snel vette vingers!

Ga hier naar alle pannen