Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Stroppen: compounds, sprays en pasta’s

Zoals we in een ander artikel reeds uitlegden, kun je je mes stroppen om een ultieme scherpte te bereiken. Waar je met stroppen feitelijk mee bezig bent is het polijsten van metaal. Dit kun je doen op enkel een lederen riem of stropping paddle, maar met polijstmiddelen is er een veel effectiever resultaat te behalen.  Plat gezegd is dit precies hetzelfde als schuren, maar dan op zo’n fijne korrelgrootte dat je de aanwezige imperfecties eruit haalt. Wanneer je dit lang genoeg doet gaat het vanzelf glanzen als een spiegel.

Wat is stropping compound?

Stropping compound is een polijstmiddel dat over het algemeen als blokje verkocht wordt. Vaak redelijk hard en qua textuur vergelijkbaar met wasco. Je brengt het aan op een lederen of balsahouten strop, net als een krijtje.

Bite en polijsten

Bij polijstmiddelen als diamantsprays en compounds heb je qua werking te maken met twee factoren: de “bite” en de polijstende werking. De bite geeft aan hoe agressief het middel is, dus of het snel materiaal af neemt. Dit kan per middel anders zijn. De polijstende werking kan verschillen in die zin dat de ene compound je snede meer zal laten glimmen dan de ander.

Door deze twee factoren kun je dus bepaalde compounds hebben die relatief snel veel materiaal afnemen, maar niet zo goed polijsten. Ideaal als beginpunt. Hierop kun je een fijnere compound pakken die minder materiaal afneemt, maar beter polijst. Dan heb je de perfecte stropcombinatie. Diamantsprays hebben vaak een goede balans tussen beide factoren: ze nemen snel veel materiaal af, maar polijsten daar ook goed bij.

Korrelgroottes compound

Compounds en pasta’s hebben vaak verschillende korrelgroottes, die je niet altijd van de kleur af kunt leiden. Zwart kan voor de ene fabrikant grof betekenen terwijl de zwarte compound van de volgende fabrikant juist zeer fijn is. Lees daarom altijd goed de productomschrijving en kijk ook eens naar gebruikerservaringen.

Hoe breng je stropping compound aan?

Stropping compound doet vaak denken aan wasco, maar dan wat harder en minder vet. We gaan er van uit dat je begint met een blanco lederen strop of stropping paddle. Het aanbrengen van compound op je strop kan door je compound simpelweg als krijtje te gebruiken. Gewoon hard over je strop heen gaan tot je strop egaal bedekt is. Dat is optie één.

Optie twee is het aanbrengen van compound met warmte. Hierbij verwarm je het leer en eventueel lichtjes de compound. Handig is het om hiervoor je gasfornuis in te schakelen, of eventueel een verfafbrander. Je houdt de strop dan een centimeter of 20 boven de warmtebron. Pas er op dat je de strop en je handen niet verbrandt! Je doel is de strop zo warm te maken dat je hem nog net aan kunt raken met je hand. Zo maak je het makkelijker voor de strop om de compound op te nemen. Afhankelijk van de hardheid van de compound kun je deze ook even kort boven het vuur houden om het aanbrengen te vergemakkelijken. Wanneer beiden op temperatuur zijn wrijf je de compound op de strop. Probeer het zo egaal en gelijkmatig mogelijk te krijgen, dat maakt het stroppen straks alleen maar makkelijker. Je kunt je strop gerust zo vol laden met compound dat je het leer niet meer ziet.

Wanneer je de compound er goed op hebt zitten is het verstandig om nog even een prop keukenpapier te pakken en daarmee nog even de compound er extra in het leer te wrijven. Hiermee haal je nog net even wat onregelmatigheden eruit. Merk je dat de compound wat korrelig en brokkelig op de strop zit? Dan kun je hem weer even verwarmen om het nog meer uit te kunnen spreiden.

Stroppasta

Stroppasta aanbrengen, zoals de Herold Solingen Stagenpaste, is letterlijk een koud kunstje. Deze is namelijk zacht en hierdoor hoef je de strop en pasta niet warm te maken. Je smeert het gelijkmatig op de strop en werkt het uiteindelijk nog even af door er met een keukenpapiertje de laatste imperfecties uit te smeren.

Compound verwijderen van een strop

Soms wil je eens een andere soort compound proberen. Dan heb je gelukkig niet direct een nieuwe of extra strop nodig. Je kunt compound namelijk gewoon verwijderen. Ook handig wanneer je het leer wilt onderhouden of opruwen.

Je pakt simpelweg een stuk schuurpapier tussen grof en fijn in. Een korrel 240 moet goed zijn, maar een korrel hier in de buurt werkt ook prima. Het is geen raketwetenschap. Je schuurt simpelweg de compound van de strop en probeert tegen het einde kleine ronddraaiende bewegingen met het schuurpapier te maken. Zo zorg je ervoor dat je strop gelijkmatig opgeruwd wordt. Hiermee voorkom je lange banen in het leer van de lange schuurbewegingen, dat wil je liever niet. Wel belangrijk is het om te voorkomen dat je grove schuurkorrels in het leer achterlaat. Maak hem na het opschuren dan ook erg goed schoon.

Hoe breng je diamantspray aan?

Even sprayen en klaar. Zo simpel is het! Nou ja, je kunt nog wel op een paar belangrijke punten letten. Zo is het belangrijk dat je niet te veel gebruikt. Je denkt snel dat zo’n diamantspray niet echt iets doet, maar het heeft een zeer agressieve bite. Buiten het feit dat je door te veel te sprayen de diamanten met bakken weggooit, letterlijk, ga je daardoor ook je snede onbenullig hard te lijf. Totaal onnodig. Twee keer sprayen om daarmee je hele strop te laden is ruim voldoende. Ook is het belangrijk om het niet in je ogen te krijgen, ook niet indirect via je vingers. Even je handen wassen na het sprayen raden we dus van harte aan. Dat kan je rode ogen schelen.

Hoe breng je diamantpasta aan?

Ook diamantpasta is eenvoudig aan te brengen. Je spuit her en der wat kloddertjes op het oppervlak van de strop. Altijd wat minder dan je nodig denkt te hebben: diamantpasta werkt erg snel dus daar heb je niet te veel van nodig. Vervolgens smeer je het met de muis van je hand uit en masseer je het lekker in de strop. Wanneer je merkt dat je helemaal “droog” bent kun je eventueel nog wat extra diamantpasta toevoegen. Je begint altijd met de fijnste korrelgrootte. Het is namelijk geen probleem wanneer er wat fijne korrels op een grove strop komen, andersom is dat minder fijn.

Tip voor strops met diamantpasta

Kleine tip van ons: merk je op termijn dat je strop met diamantpasta wat stroef en droog wordt? Dan kun je wat medicinale alcohol in een verstuivertje doen en voorzichtig een heel klein beetje op de strop sproeien. Je zult merken dat de diamantpasta weer wat soepeler stropt.

Tot slot is het van belang je strop goed te onderhouden. Want net als voor je messen geldt ook voor je strop dat je er zo lang mogelijk gebruik van wilt maken. Daarom vertellen we je graag meer over het onderhoud van een lederen strop.