Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Mora Garberg Multimount bushcraftmes

De Mora Garberg deed direct na zijn release in 2016 veel stof opwaaien. Budgetmerk Morakniv komt ineens met een mes van bijna €100,-? Waar zouden ze het lef vandaan halen, vroegen veel bushcrafters zich af. Ten minste: tot de eerste liefhebbers er een in handen kregen. Toen was iedereen om!

Om te begrijpen waarom de Garberg zo’n uitzonderlijke stap was voor het Zweedse Mora, moet je weten waarmee Mora bekend werd. Dat zijn namelijk budgetmessen als de Mora Companion. Een simpel en degelijk mes, geschikt voor bushcraft en jacht, voor nog geen twee tientjes. Menig bushcrafter heeft met dit mes zijn eerste vuurtje gestart. En zelfs mensen die voor honderden euro’s aan outdoormessen bezitten, hebben daarnaast vaak één of meerdere Mora Companions. Dat geeft aan hoe geliefd die messen zijn.

Morakniv Garberg

Maar Morakniv vond dat het beter kon dan de standaard messen die ze al tijden produceerden. Daarom was daar ineens: de Garberg. Jarenlang is er gewerkt aan het ontwerp. Morakniv heeft er alles aan gedaan om dit mes het meest duurzame Mora-mes ooit te maken, dat werkt als je maar één stuk gereedschap wil meenemen. Experts als Dave Canterbury, bekend van Discovery Channel, hebben de Garberg getest in het veld en feedback gegeven om dit mes nog beter te maken. De productontwikkelaars van Morakniv zijn tot het uiterste gegaan en hebben alles uit hun machines gehaald om de Garberg zo goed en sterk mogelijk te maken.

Op een outdoormes als dit moet je kunnen vertrouwen. Daarom is de constructie van de Garberg zo fijn: geen losse delen, geen schroeven. Gewoon een stalen lemmet met tang waar een sterke kunststof greep omheen zit. Verschillende veldtests hebben inmiddels uitgewezen dat de Garberg echt veel kan hebben.

Qua lemmetvorm is Morakniv uit gegaan van een soort gemodificeerde clippoint. De punt ligt hierdoor perfect ten opzichte van de handgreep. Zoals je van een Morakniv verwacht is ook de Garberg voorzien van een scandi-snede. Perfect voor houtbewerking en eenvoudig te slijpen.

Sandvik 14C28N-staal

De eerste Garberg kwam uit in Sandvik 14C28N, een erg goede roestvaste staalsoort gekozen. Voor Morakniv was het de eerste keer dat ze met deze staalsoort werkten, maar 14C28N heeft in de messenwereld zijn sporen al ruimschoots verdiend. Sterk, slijtvast en goed zelf te slijpen. Ook het scherptebehoud is erg goed.

Koolstofstaal

Een aantal jaar nadat de Morakniv Garberg uitkwam in Sandvik-staal werd er ook een koolstof stalen versie uitgebracht. Officieel specificeert Morakniv nergens om welk koolstofstaal het gaat. Maar we vermoeden dat het hier om UHB20C gaat van Uddeholm. Dat staal is vrijwel gelijk aan het welbekende 1095-koolstofstaal, maar dan net iets ‘schoner’ qua bestanddelen en een iets hoger koolstof gehalte. Dit staal is enorm taai en kan echt tegen een stootje. Bovendien slijp je het met minimale middelen vlijmscherp. Roestbestendigheid is wel een dingetje: dat is het totaal niet namelijk. Daarom brengt Morakniv op de Garberg Carbon een dun laagje coating aan. De snede blijft echter een aandachtspunt.

Handgreep van de Morakniv Garberg

Voor de handgreep heeft Mora polyamide gekozen. Een sterke kunststof, kan tegen een stootje. Mooi is dat de kunststof greep helemaal rond de tang van het lemmet zit. Hierdoor heb je normaliter met je hand geen contact met de stalen tang van het lemmet. Zeker in zeer koude of zeer hete omstandigheden is dat een groot voordeel. Je hand vriest dan niet vast aan de tang wanneer het buiten -20 is. De ronde vorm van de handgreep ligt fijn in de hand, ook wanneer je hem lang achter elkaar gebruikt. Aan de voor- en achterzijde zijn subtiele uitstulpingen aanwezig die ervoor zorgen dat je met je hand niet van de handgreep schiet. De manier waarop het middelste deel net wat dikker is dan de uiteinden van de greep noem je een ‘palm swell’. Hierdoor is de greep lekker handvullend, en geschikt voor zowel kleine als grote handen. Het full-tang lemmet steekt uit aan de achterzijde van het mes, hierdoor kan je het goed gebruiken om mee te schrapen of als hamer.

Mora Garberg kampeersetting
Mora Garberg feathersticks

Perfect voor het maken van vuur

Veel bushcraftliefhebbers vinden de Garberg perfect voor het maken van vuur. Met zijn scandi-snede is het kinderspel om aanmaakhout te splijten en feathersticks te snijden. Maar misschien wel zijn belangrijkste troef is de manier waarop de rug van het lemmet geslepen is.

Morakniv Garberg in gebruik
Morakniv Garberg afbeelding

Die is namelijk perfect haaks en erg scherp. Niet zo scherp dat je je duim open haalt tijdens gebruik, maar wel zo scherp dat je met de rug enorm effectief een firesteel kunt gebruiken. Sterker nog: wij moeten nog andere messen vinden die dit beter kunnen. Ook voor het schrapen van tondel van fatwood of berkenbast is dit perfect. Ook het uiteinde van de tang, het stalen deel dat uit het achtereinde van de handgreep steekt, is net zo scherp. Hierdoor is de Garberg op dit gebied echt heel veelzijdig.

Morakniv Garberg schede

Wanneer je eropuit trekt heb je natuurlijk ook een degelijke schede nodig. De basis versie van de Garberg wordt geleverd met een solide kunststof schede met riemlus. Daarnaast kan je ook uitgebreidere opties kiezen met een multimount set of survival kit. Of een luxere versie met een lederen schede.

Mora Garberg schede
Schede Morakniv Garberg

Het Multimount-systeem is in de basis een kunststof houder waarin je de schede klemt. Vervolgens heb je losse klittenbandstraps waarmee je de mount op een MOLLE-compatible web vastzet. Ook kun je de kunststof basis vastschroeven op een plek waar het mes van pas komt. Van nature blijft het mes al lekker diep in de schede zitten, maar voor meer zekerheid levert Morakniv ook een ring met retentieband mee waarmee je het mes helemaal vast in de schede zet.

Conclusie

De Morakniv Garberg kon in het begin dus rekenen op scepsis. Inmiddels wordt de Morakniv Garberg echter omarmd door de bushcraftgemeenschap. Het argument tegen de prijs van de Garberg hoor je nauwelijks meer, simpelweg omdat de kwaliteit en afwerking zo’n stuk gestegen is ten opzichte van de ‘oude’ Mora-messen dat je voor dit geld nauwelijks iets beters krijgt. Precies waarin Morakniv al jarenlang uitblinkt. Welke versie je ook kiest, je bent verzekerd van een top mes dat een leven meegaat.