Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Review: ESEE 3 in S35VN & ESEE 6 met 3D handgreep

In 2020 verraste ESEE de wereld met nieuwe 3D-handgrepen voor hun populairste messen. Nog verrassender was de keuze voor een nieuwe staalsoort: S35VN. Bushcraftliefhebber Padraig Croke heeft de nieuwe ESEE 3 in S35VN en de ESEE 6 met 3D greep getest.

Breek de mal!

Een blik op ESEE's nieuwe aanbod

Door en door getest, bekend om hun utilitaire tools, hun no-nonsense garantie en hun gebruik van simpele en effectieve materialen is ESEE Knives het schoolvoorbeeld van een Made in the USA-messenmerk. Ze hebben een vaste plek aan de koppels van wetshandhavers, militairen en survivalliefhebbers. Ik denk dat een hoop van hun reputatie komt van de kwaliteitscontrole waar ze om bekend staan. Wanneer je hetzelfde staal en dezelfde materialen voor je messen gebruikt, dan denk ik dat je op een gegeven moment vrij bekend bent met de nuances van die materialen. Maar dit betekent niet dat ze op hun lauweren hebben gerust. Ze zijn constant op zoek naar nieuwe markten om te bedienen. Nieuwe manieren om hun tools in handen te krijgen bij mensen die betrouwbare messen zoeken. Zo kwamen ze een paar jaar geleden met de Camp-Lore-serie. Hierbij hebben ze gekeken naar klassieke messenmodellen die nog beter geschikt zijn voor woodcraft en bushcraft. De twee meest bekende modellen hiervan zijn de ESEE JG5, geïnspireerd door de legendarische outdoorsman Nessmuk en ontworpen door James Gibson. En de ESEE PR4, ontworpen door Patrick Rollins met inspiratie van Horace Kephart. Je kunt meer lezen over deze messen in mijn artikelen over de ESEE JG5 en de ESEE PR4.

ESEE houdt een vinger aan de pols bij de markt. Door te praten met gebruikers en goed te luisteren wat mensen willen. Dat leidde tot deze nieuwe richting met nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden. De twee messen waarvan ik het genoegen had ze te mogen testen zijn de ESEE 3 in CPM S35VN en de ESEE 6, beiden met de 3D-handgrepen. Of je al trotse eigenaar bent van een van de eerste modellen, of op zoek bent naar een nieuw mes: ik denk dat er voor iedereen wel iets bij zit met deze nieuwe keuzes. Dus laten we iets beter kijken naar wat de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen hier precies zijn.

ESEE 6 3D Handle

De geronde 3D handgrepen

Beide messen hebben 3D gefreesde handgrepen, veel meer gerond dan de gebruikelijke, vrij vlakke greepschalen die we gewend zijn. De vlakke grepen van ESEE hebben een functie, en dat is om de messen dichter op je lichaam te dragen waardoor ze minder opvallen. Dit is echter niet iets waar ik me zelf zorgen om maak. Ik heb alleen een mes bij me in het veld. Om deze reden vind ik de nieuwe, geronde versie fijner. Het resultaat is namelijk een veel meer comfortabele vorm die fantastisch in de hand ligt. Daar bovenop zijn de freesgroeven erg comfortabel en zorgen ze voor net iets meer grip in de hand, zonder nare hotspots te vormen. Deze nieuwe handgreepvorm is erg comfortabel voor de ESEE 3, maar op de ESEE 6 komt hij helemaal goed tot zijn recht. Omdat ik dat mes veel intensiever gebruikt heb, onder andere voor licht hakwerk. Maar daar kom ik later in dit artikel op terug.

Het enige nadeel aan het 3D micarta is dat het misschien iets minder griprijk is dan het ruwe canvas micarta wat normaal op een ESEE-mes zit. Op mijn Izula 2 bijvoorbeeld, is dat bij zo'n klein mes echt belangrijk. Maar dan nog is dit geen dealbreaker voor mij. De voordelen zijn groter dan de nadelen.

ESEE 3 CPM S35VN

De staalkeuze

1095 Koolstofstaal is altijd het standaardstaal voor ESEE geweest. Dus toen ik zag dat er een nieuwe roestvaste keuze was met S35VN was ik erg verrast. Dit is een absolute premium staalsoort, geprezen om zijn scherptebehoud en taaiheid. Een flinke stap vanaf 1095, maar de mensen hebben erom gevraagd en ESEE luisterde.

S35VN wordt geproduceerd door Crucible Steel. Nadat ze waren benaderd door niemand minder dan Chris Reeve, die hen uitdaagde om een staalsoort te maken die dezelfde eigenschappen had als S30V, maar dan met nog beter scherptebehoud en taaiheid. CPM S35VN was geboren. Zijn samenstelling is opnieuw gebalanceerd zodat zich niobiumcarbiden vormen, samen met vanadium- en chromiumcarbiden. Waarbij de niobiumcarbiden voor een deel de vanadiumcarbiden vervangen waardoor CPM S35VN 15-20% taaier is dan CPM S30V zonder aan slijtvastheid in te boeten. Deze verbeterde taaiheid zorgt ervoor dat het minder gevoelig is voor chipping. Omdat zowel vanadium- als niobiumcarbiden harder zijn dan chromiumcarbiden zo betere slijtvastheid bieden.

ESEE 3 in S35VN

Het verbeterde scherptebehoud is merkbaar. Zelfs in ESEE's eigen vergelijkingstest waarbij ze dit mes naast een originele ESEE 3 testten. Deze test bevatte de gebruikelijke dingen: touw snijden, haaks op hout batoneren en het snijden van karton. S35VN won, ruim. De stonewashed afwerking ziet er niet alleen goed uit, het voegt ook meer roestbestendigheid toe. En de onvermijdelijke krassen van gebruik zorgen op de stonewashed afwerking op termijn voor een aantrekkelijke patina.

S35VN legt het vergeleken met 1095 wel af in hoe goed het tegen extreem hard gebruik kan, zoals je dat van een ESEE verwacht. Op de ESEE site staat: 'Deze messen zijn gehard op een optimale 59-60RC. Hun vermogen om misbruik te doorstaan komt niet eens in de buurt bij de ESEE 3-modellen in 1095.' In hun initiële stresstessts kreeg ESEE het voor elkaar het mes te breken door te batoneren op keihard, gedroogd hout. Dit mes is dus geen 'beater'. Maar zoals bij alle staalsoorten zijn er voor- en nadelen. En het komt neer op persoonlijke voorkeuren. 

Dus waarin blinkt dit mes uit? Ik denk dat het een uitstekende compagnon is voor jagers of backpackers die een betrouwbaar mes voor standaard kampwerk zoeken. Hij blijft verbazingwekkend goed scherp en roest niet. Even stroppen en hij is weer scheermesscherp! Dit is uiteindelijk een kwestie van voorkeur. En onthoud: als hij breekt, vervangt ESEE hem. No questions asked.

Hij blijft verbazingwekkend goed scherp en roest niet. Even stroppen en hij is weer scheermesscherp!

ESEE 6

Voor dit mes had ik vooraf het idee dat ik precies wist waarmee ik zou werken. Omdat de specificaties nagenoeg gelijk zijn aan de originele ESEE 6. Dus heb ik mezelf als doel gesteld juist te kijken naar hoe de nieuwe greep het comfort zou verbeteren. Met meer lastige taken die meer van je handen vergen tijdens het werken.

In het bos een vuurboog-set maken leek me wel een geschikte taak, gezien de ESEE 6 bij uitstek een survivalmes is. Voor het maken van een vuurboog-set gebruik je het mes op verschillende manieren. Voor het snijden van inkepingen (notchen), het 'boren' met de punt om een uitsparing te maken voor de spindel, het splijten en uitsnijden van de grondplank en het snijden van de spindel zelf. Daarnaast had ik ook nog wat hak-taken: met toestemming van de landeigenaar heb ik wat kleinere bomen gekapt. Deze diameter is perfect voor kampmeubilair en onderkomens. Dus in theorie zou het mes hout van deze omvang moeten kunnen hebben.

Het hakken ging fantastisch, en de gewichtsverdeling zorgt ervoor dat je veel slagkracht hebt met een polskoord voor de zekerheid. Hierdoor kon ik het mes verder achterop vasthouden waardoor ik meer kracht kon zetten, zonder bang te zijn grip te verliezen. De greepschalen maken het makkelijk om repetitieve taken uit te voeren zonder je hand te vermoeien, en zonder noemenswaardige 'hot spots'.

Hetzelfde kan gezegd worden van het maken van de vuurboog-set. Het uitboren van het gat ging gemakkelijk met de punt van het lemmet, al maakte de extra lemmetlengte dit iets lastiger dan met een lemmet van een centimeter of 10. Al had kun je zo wel net iets meer druk zetten. 'Push cuts', duw-snijbewegingen, voor de V-inkeping gingen ook prima. Door de poedercoating is de rug niet afgeslepen voor gebruik met een firesteel, en het vonken met een vuursteen gaat hierdoor ook niet. Het voordeel hiervan is dat de rug minder aggressief is voor je duim wanneer je daar zo druk op zet.

Voor de spindel heb ik het mezelf moeilijk gemaakt door een rond en recht stuk hout uit een groot houtblok te halen, in plaats van gewoon een tak. Hierdoor moest ik dus hakken en splijten om het in vorm te krijgen. Hiervoor heb ik een kniegreep gebruikt waarbij ik de spindel naar mezelf toe trek om hem zo gelijkmatig op maat de schaven. De extra lemmetlengte maakt dit een stuk eenvoudiger dan wanneer je een kleiner mes gebruikt. Ik dacht dat dit wel een interessante test zou zijn, hoewel het meer tijd en energie kost vergt het ook meer van het mes. Daarbij bedacht ik het scenario waarbij ik een hele set uit een groot houtblok zou moeten halen... Als ik mezelf al in zo'n penibele situatie zou terugvinden. Toen ik de set af had gebruikte ik het mes onder de grondplank om het kooltje op te vangen. Als je dan toch een mes tot het uiterste gebruikt kun je dat net zo goed ook doen. Op deze manier een vuurtje starten met alleen een mes als gereedschap is een leuke oefening. En iets wat ik graag doe wanneer ik een 'survival'-mes test.

Dus wat is het verschil voor dit nieuwe model? Als ik al een ESEE Model 6 had, zou ik het dan de upgrade waard vinden? Nou, de nieuwe 3D micarta grepen maken het de moeite waard. Echter, ik zou het niet echt als upgrade zien. Deze greepschalen zorgen ervoor dat het als een compleet ander mes voelt. En natuurlijk houden mensen van het origineel. De nieuwe greepschalen voelen zo comfortabel aan en liggen zo goed in de hand. Zelfs wanneer je er een hele dag mee werkt, hakken en batoneren, voelt het mes nog steeds comfortabel. Mijn hand voelde ook helemaal niet vermoeid. Als je het origineel fijn vindt, dan weet ik zeker dat je deze fantastisch vindt. Zoals eerder gezegd vinden sommige mensen vlakke greepschalen fijner omdat je hem dan dichter op je lichaam kunt dragen. Maar als dit niet iets is waar je je zorgen om maakt kun je dit mes rustig proberen!

Samenvatting

Het is verfrissend om te zien dat een bedrijf als ESEE, die zo bekend staan om een bepaald soort messen, niet bang is om nieuwe dingen te proberen. Nieuwe staalsoorten en productietechnieken. Ik kijk er naar uit wat er hierna uit de ESEE-fabriek komt. En als dit enige indicatie is van wat ons te wachten staat dan verwacht ik een hoop spannende dingen. Mensen houden van ESEE, ikzelf ook. Maar het is goed om te zien dat zelfs een klassieker verbeterd kan worden. Chapeau!

BONUS: elastiekkoord-truc op de ESEE 3 schede

Ik weet heel goed dat jullie het allemaal leuk vinden om te blijven spelen en verbeteren met verschillende configuraties van jullie uitrusting. Nu speelde ik al een poosje met het volgende idee voor de schede van de ESEE 3 S35VN. Een dik stuk elastiek door de gaten heen waardoor de riemclip nog steeds past, waardoor je aan de voorkant een houder voor je firesteel krijgt. Als je dit slim doet kun je het elastiekkoord zelfs als nekkoord gebruiken. Probeer het maar eens.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!