Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welke schakelaartypes zijn er?

Bij zaklampen en hoofdlampen zie je allerlei verschillende soorten knoppen en schakelaars. Maar wat voor knoppen zijn dat? We geven je hier een overzicht.

Drukknop zijkant

Deze knop spreekt eigenlijk best wel voor zich, en is een van de meest gebruikte knoptypes bij zaklampen. Het is een knop aan de zijkant van de zaklamp waarmee je de standen van de lamp bedient. En vaak zet je de lamp met deze knop ook aan en uit.


Drukknop bovenkant

Net als de drukknop aan de zijkant, spreekt deze best wel voor zich. Een drukknop aan de bovenkant van de zaklamp of hoofdlamp waarmee je de zaklamp aanzet en/of door standen klikt. Een knop aan de bovenkant zie je vooral vaak bij hoofdlampen. En soms zijn er meerdere knoppen. Éen knop voor rood licht en éentje voor wit licht, bijvoorbeeld.


Tactische schakelaar

Een tactische knop zit altijd op de achterkant van de zaklamp. Met deze knop zet je een zaklamp meestal meteen in een felle stand, of in de stroboscoopstand. Je gebruikt de zaklamp dan bovenhands, en zet hem makkelijk aan met je duim. Zo’n knop wordt vooral door reddingsdiensten en handhavingsinstanties gebruikt. Maar is ook heel handig in alledaagse situaties.


Draaischakelaar

De draaischakelaar is een echte klassieker. Je kent hem misschien wel van bijvoorbeeld Maglite. Het principe is simpel: je draait en hij gaat aan. Bij sommige lampen is het een gedeelte van de lamp zelf waar je aan moet draaien, bij andere lampen is het een aparte knop. En soms kun je met zo’n draaiknop de lamp ook focusseren.


Schuifschakelaar

Bij een schuifschakelaar ‘schuif’ je de lamp aan of uit. Bij moderne zaklampen wordt dit type schakelaar niet meer zo vaak gebruikt. Vaker zie je een van de knoptypes.


Magnetische schakelaar

Dit is een schakelaartype dat je niet zo vaak ziet. Met zo’n knop zijn er geen bewegende delen. Dat maakt deze erg geschikt voor lampen die zeer waterdicht moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duiklamp. Zo’n schakelaar zie je dus alleen bij heel gespecialiseerde lampen.