Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Robert Young Pelton: misschien wel de meest interessante ontwerper in de zakmeswereld

DPx Gear staat voor real world survival messen en serieus bruikbare tools. De man erachter is Robert Young Pelton; succesvol ondernemer en geworden avonturier, uitvinder, journalist en auteur van bestsellers als The Worlds Most Dangerous Places (CIA mustread), Come Back Alive en autobiografie The Adventurist.

Robert Young Pelton

Geboren25 juli 1955, Edmonton in Alberta, Canada
WoonplaatsCalifornië, Verenigde Staten
Messenmaker sinds2008
Eigen merkDPx Gear
Samenwerkingen metLionSteel
Robert Young Pelton

In 2008 lanceerde hij DPx Gear, als antwoord op zijn persoonlijke zoektocht naar werkelijk nuttige tools in de weerbarstige werkelijkheid. En dat is gelukt. De zakmessen van DPX Gear, opgericht in 2011, zijn gemaakt voor gebruik met brute kracht, geen compromissen. De eerste generatie bestond uit de beruchte fixed-blade DPx HEST (Hostile Environment Survival Tool) en de inklapbare versie daarvan, de DPx HEST/F (Folding). Twee van zijn ontwerpen hebben prijzen gewonnen op Blade Show, de jaarlijkse show voor messenmakers.

Pelton heeft 26 patenten op naam van DPx veilig gesteld

Hij ontwierp de Aculus. Met een lemmet van Niolox en een heft van titanium is het een zeer geslaagde poging om een simpel en elegant maar sterk en uiterst duurzaam herenmes te maken. Pelton realiseerde later ook vele andere ontwerpen zoals de militaire DPx HEFT (Hostile Environment Field Tool) en de compacte DPx HEAT (Hostile Environment All Purpose Tool). Pelton heeft 26 patenten op naam van DPx veilig gesteld.

Robert Young Pelton’s utilitaire levensstijl zie je ook terug in zijn messen. Ieder onderdeel moet volgens hem minimaal twee functies hebben; typerend voor een doordachte survivalstrategie. Pelton heeft met deze drang naar innovatie meer dan 26 patenten op naam van DPx veilig gesteld. Zo ontwierp hij speciale jimping (gripkartels op de rug van het lemmet) die dubbelt als draadstripper. Door de lanyard holes haal je niet alleen een stuk paracord, je kunt hem met een schroefbitje als schroevendraaier gebruiken.

DPx HEAT/f 3D titanium

In zijn vouwmessen zit vaak een uitsparing waarmee je flesjes opent. Proost! Tegelijk trek je met deze “wave”-stijl-opener het lemmet in één beweging uit je broekzak, waarmee het mes meteen opent. Zijn pocketclips zet Pelton vast met een schroef waarop een tungsten carbide-glasbreker zit. Ideaal voor het intikken van ruitjes, maar ook voor het graveren van harde materialen. Daarmee kras je je naam in je uitrusting om aan te geven dat deze van jou is.

Samenwerking met LionSteel

Zijn messen laat hij veelal produceren door LionSteel in Italië. Een van de meest toonaangevende zakmesfabrikanten ter wereld. Meesters in het frezen. De details en multifunctionele toepassingen die Pelton ontwerpt zijn dan ook niet heel eenvoudig te produceren. Dan is het handig wanneer je de prijswinnende productiefaciliteiten van LionSteel tot je beschikking hebt. Samen zijn ze een niet te stoppen team.

Een van zijn meest bijzondere messen is de Aculus. Een herenmes, maar dan zo stevig dat hij zwaar belast kan worden. Voor de echte gentleman. Maar dan wel een die op alles is voorbereid. Eén stuk titanium als basis voor de handgreep, uitgefreesd om er een lemmet in kwijt te kunnen. Een baanbrekend ontwerp dat in Europa te koop is als de LionSteel TiSpine, als licensed model naar Pelton's ontwerp. Daarnaast worden veel DPx-messen gemaakt door Shon Rowen, die ook veel messen maakt voor ESEE Knives, door White River Knives en door Southern Grind.

De geboren Canadees Robert Young Pelton staat bij vriend en vijand bekend om zijn reizen naar de meest ongure plaatsen op aarde - en zijn gave tot overleven. Hij bezocht meer dan 100 landen en heeft verslag gedaan vanuit tientallen brandhaarden over de hele wereld, van Tsjetsjenië tot Irak, van Azië en Zuid-Amerika tot de Hoorn van Afrika. Hij richt zich nu op het migratieprobleem in Noord-Afrika en Europa. Dit is een inkijkje het levensverhaal van de man die op de middelbare school na een beroepskeuzetest een ietwat ongewoon advies kreeg: advertising, astronaut of adventurer… Was de uitslag profetisch of inspirerend? Robert Young Pelton mag in ieder geval met recht ‘astronaut op aarde’ genoemd worden, en daarmee is alles gezegd.

De jonge jaren van Robert Young Pelton

Pelton komt uit Edmonton, Canada. Hij had al vroeg interesse in ‘dat wat achter de horizon lag’, reden dat hij als kind regelmatig door de politie terug naar huis gebracht moest worden. Op zijn zestiende was hij klaar met school (waar zonder overdrijven Spartaanse praktijken de norm waren) en kocht hij een roze stationwagen om in te wonen. Hij plukte fruit om rond te komen en als mensen hem vroegen wat hij deed, dan antwoordde hij ‘ik ben onderweg’. Toen het besef kwam dat hij ergens zijn geld mee moest begon zijn carrière in de marketing. Daarin werd hij zo succesvol dat hij op zijn 31e miljonair was.

Robert Young Pelton in Afrika, ©Tim Freccia

Een radicale beslissing

Hoe aantrekkelijk het succes ook was, het wegvallen van sleutelfiguren in zijn naaste omgeving en het logische besef dat het leven eindig is betekende een ommekeer in Peltons leven. Hij ging een tijd bij het Dogon-volk wonen, midden in de Sahara. Hij vond het fantastisch. En nam daarop een veel radicaler besluit: hij nam zich voor om te gaan doen wat hij was en maakte zichzelf tot zijn product. Daar en toen begonnen zijn reizen naar de plaatsen op aarde die niemand anders wilde bezoeken, als eerste het roerige Algerije van de jaren ’70. Hij kwam terug met echte verhalen over hoe het er werkelijk aan toe ging en waarom de mensen daar deden wat ze deden.

Hij laat tegelijkertijd zien dat er geen frontlinies meer bestaan, maar dat oorlog overal kan zijn, ook in Dowtown New-York, in de ondergrondse in London of in een café in Sydney – en dus iedereen kan treffen

Pelton is met zijn reizen en verslaggeving bekend geworden als de ‘solo journalist’ bij uitstek, de waaghals die embedded gaat om te spreken en zelfs te leven met de rebellen, terroristen of opstandelingen van het uur in vuile oorlogen, altijd op zoek naar de naakte waarheid. Hij is hierdoor als geen ander in staat de wereld inzicht te geven in de waarachtige en complexe identiteit van conflicten, voorbij de gecensureerde of verdraaide versie die de internationale pers – op veilige afstand - voorgeschoteld krijgt. Hij is naar eigen zeggen geenszins een sensatiezoeker maar vindt wel een diepere betekenis in het leven door zijn werk. Zijn bijzondere aandacht gaat altijd uit naar gewone mensen in een oorlog; de ouderen, kinderen en andere ongewenste getuigen op de verkeerde plaats en tijd. Hij laat tegelijkertijd zien dat er geen frontlinies meer bestaan, maar dat oorlog overal kan zijn, ook in Dowtown New-York, in de ondergrondse in London of in een café in Sydney – en dus iedereen kan treffen.

DPx HEST Original

Zijn werk heeft geresulteerd in een indrukwekkende hoeveelheid publicaties en filmproducties, waaronder televisiewerk voor Discovery Channel, National Geographic Channel, ABC News, CBS 60 Minutes en CNN. Hij schreef ook meerdere boeken, waaronder de bestseller The World's Most Dangerous Places, een underground ‘reisgids’ uit 1995 van meer dan 1000 bladzijden over conflictgebieden. In Come Back Alive uit 1999 geeft Pelton ongepolijst survival-advies voor de echte wereld, gebaseerd op eigen ervaring in meer dan 100 landen. In 2000 verscheen de autobiografie The Adventurist, een mix van anecdotes, reisverhalen en filosofische overwegingen over de periode van Peltons vroege jeugd tot zijn vertek naar Tsjetsjenië in 1999.

Sommige mensen vallen op, en meestal is dat omdat ze doen wat hun hart ze ingeeft. Robert Young Pelton heeft een unieke perspectief op persoonlijke vrijheid en de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. Hij heeft met zijn bizar eclectische legacy van boeken, websites, survivalgear, performances, videos, TV series en happenings duizenden mensen aangeraakt en geïnspireerd. Hij is ook de man die rondloopt met een buideltas; een fashion-faux pas, bedoeld om kwaadwillenden te misleiden. En de man die op elke reis hete saus meeneemt om zijn maaltijd indien nodig eetbaar te maken. Hardship maakt alles dragelijk.