Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe haal je het meest uit een Li-ion-accu?

Li-ion-accu’s vind je in bijna iedere krachtige zaklamp terug. Het meest voorkomende voorbeeld is de 18650-accu. Ze bieden belangrijke voordelen ten opzichte van de vorige generatie oplaadbare batterijen. Daarom vind je dit type accu in vrijwel iedere mobiele telefoon. Er is ontzettend veel over Li-ion-cellen te zeggen. Wij geven je enkele tips over het gebruik om er voor te zorgen dat je meteen goed aan de slag kunt.

Niet te zuinig zijn, gewoon gebruiken!

Dit betekent niet dat je de accu aan gooi- en smijtwerk moet onderwerpen, maar dat je hem gewoon moet gebruiken. Soms horen we van klanten die zeggen dat ze extra zuinig zijn op hun 18650-accu en hem zo min mogelijk opladen. Dat is verkeerde zuinigheid! Wanneer een accu langer dan vier maanden stil ligt zal hij gaan zelfontladen. Dit betekent dat hij uit zichzelf leeg loopt. Niet in de zin van lekken, maar de lading zal afnemen. Houd hem dus gewoon in beweging door hem te gebruiken en laden.

Geen geheugenfunctie, gewoon laden na gebruik

Van vroeger uit zijn we gewend een accu altijd volledig te ontladen voor het opladen. Daarnaast willen veel mensen de accu ook voor 100% opgeladen hebben voor ze hem uit de lader halen. Dit is bij Li-ion-accu’s gelukkig niet meer nodig. Deze technologie bevat namelijk geen geheugenfunctie zoals de ouderwetse NiCd-accu’s. Gewoon laden dus na gebruik. Heb je de accu nodig voor hij volledig opgeladen is? Ook geen probleem: gewoon eruit halen en gebruiken.

Het argument dat je zo sneller door het maximale aantal laadcycli heen bent gaat niet op: daarin gaat het om volledig afgeronde laadcycli. Twee keer voor 50% opladen is dus één laadcyclus.

Let een beetje op bij vrieskou

Wanneer je een Li-ion-accu opbergt voelt hij zich het prettigst bij een temperatuur van (ongeveer) 20 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zelfontlading zal zijn. Bij temperaturen onder 0 graden Celsius kun je merken dat de capaciteit wat minder wordt. Gelukkig kun je in dat soort gevallen vaak overschakelen naar twee CR123A-batterijen die beter met kou om kunnen gaan. Wanneer je de accu opbergt bij een temperatuur die hoger is dan 20 graden zal de zelfontlading geleidelijk aan sneller gaan.

Protected vs. Unprotected cellen

Bij knivesandtools koop je enkel protected Li-ion-cellen. Dit betekent dat de accu voorzien is van een klein elektronisch circuit dat er voor zorgt dat de accu niet te ver kan worden ontladen, of overladen. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn en leiden tot ontbranding. Via internet zijn echter ook veel andere Li-ion cellen te koop die niet voorzien zijn van zo’n beschermingscircuit. Dit is vaak het geval bij de accu’s die je tegen vaak erg lage prijzen op Chinese websites en Ebay tegen komt. Gaat hierbij iets fout, of heeft de lader niet door dat de accu al vol is? Dan kan brand het gevolg zijn. Gebruik van dergelijke accu’s moet je dus absoluut vermijden wanneer je niet precies weet waar je mee bezig bent!

Beschadigingen? Meteen weggooien!

Merk je dat de folie rond de accu beschadigd is? Is de accu gedeukt na een valpartij? Ruikt hij vreemd? Of merk je ook maar enige andere beschadiging of abnormaliteit aan de accu op? Dan is veilig afscheid nemen van de accu het beste dat je kunt doen. Je wilt niet het risico lopen dat de accu ontploft of in brand vliegt. Risico’s nemen met beschadigde accu’s is daarom een heel slecht idee. Je denkt misschien dat het vreemd ruiken een fout is: dat is het niet. Li-ion-accu’s kunnen enorm stinken bij beschadigingen of andere calamiteiten. Zelf sleutelen aan een Li-ion-accu is dan ook not-done.

Levensduur van een Li-ion-accu

Wanneer je een beetje normaal met je Li-ion-accu’s om gaat kun je er lang plezier van hebben. De levensduur van een Li-ion-accu is echter niet oneindig. Na een paar honderd laadcycli (afhankelijk per type) zal de capaciteit van een 18650-accu gaan afnemen. Op een gegeven moment is zo’n accu gewoon op. Hierbij is het vrij logisch dat een accu die een jaar lang iedere dag gebruikt en geladen wordt, sneller “op” zal zijn dan een accu die om de week gebruikt wordt en elke maand wordt geladen.

Li-ion accu’s zijn ontzettend fijn in het gebruik en met de juist zorg gaan ze ontzettend lang mee.