Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Bereik van een zaklamp

Vraag aan Knivesandtools:

Bij de PD32 wordt opgegeven dat hij 141 meter ver schijnt. Is dat realistisch? En indien niet, wat is dan wel een realistische waarde?

Antwoord van Knivesandtools:

Wil je weten hoe ver een lamp schijnt, dan moet je eerst definiëren wat de minimum lichtsterkte is waarmee je nog iets kunt zien. Het licht van een zaklamp schijnt namelijk oneindig ver alleen wordt het steeds zwakker.

Volgens de ANSI standaard voor zaklampen is de minimum hoeveelheid licht om nog iets te kunnen zien 0,25 lux. Op basis daarvan geven veel fabrikanten, waaronder ook Fenix, tegenwoordig op hoe ver een zaklamp schijnt. Let bij iedere opgave echter wel goed op of het de ANSI standaard is die gebruikt wordt.

Wat betreft de opgave: 0,25 Lux is wel heel weinig licht. Bij helder weer kun je met 0,25 lux contrastrijke objecten zoals een zwarte deur in een wit gebouw prima onderscheiden maar in minder contrastrijke omgevingen heb je meer licht nodig en als er sprake is van nevel wordt het bereik van een zaklamp sowieso beperkt.

Wat betreft de ANSI opgave: een kwart van de opgegeven afstand is een meer realistische afstand (dan heb je zo'n 4 Lux lichtsterkte).  Bij de PD32 waar deze vraag over ging is dat dus ongeveer 35 meter.