Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is een lockbarinsert?

De term ‘lockbarinsert’ zie je op onze website steeds vaker voorkomen. Maar wat is het precies en waarom zou je het op je mes willen hebben? Wij bij Knivesandtools leggen je uit hoe het zit.

Hoe ziet een lockbarinsert eruit?

Een lockbarinsert zelf is een klein stalen plaatje dat in het uiteinde van een titanium lockbar van een framelock geschroefd zit. Je ziet aan een mes met lockbarinsert dus bijna altijd een klein schroefje of een verandering van materiaal aan het uiteinde van de lockbar.

Waarom gebruikt men lockbarinserts?

Lockbarinserts zie je op zakmessen met een framelock waarbij de lockbar, de pal die achter het lemmet valt, gemaakt is van titanium of aluminium. Deze materialen zijn zachter dan staal en slijten hierdoor sneller dan het geharde, stalen lemmet.

Voor de titanium lockbars is dit in principe geen probleem. Titanium is nog wel taai en sterk genoeg om het jaren uit te zingen. Zeker wanneer de aansluiting op het lemmet perfect is qua geometrie. Wel kan het stalen lemmet zich op termijn ‘invreten’ in het titanium. Hierdoor kan de vergrendeling zich wat stroever laten ontgrendelen. Men noemt dit ook wel ‘lock stick’.

Los daarvan is er ook op het gebied van garantie iets voor een lockbarinsert te zeggen. Mocht er op de (zeer) lange termijn toch iets in de vergrendeling sluipen waardoor de lock ‘op’ is, dan kan een fabrikant gewoon een iets langere lockbarinsert plaatsen. Hierdoor voorkomt men dat er een geheel nieuwe lockzijde van stal gehaald hoeft te worden.

Goh, maar titanium is toch superhard?

Dat wordt inderdaad vaak gezegd, maar dat is een misverstand. Waar je messen tegenkomt die gehard zijn tot 55-63HRC zie je dat titanium een hardheid heeft van slechts 36HRC. Hierdoor is het ongeschikt voor een lemmet, maar juist erg geschikt voor een buigzaam onderdeel als een lockbar. Het is namelijk enorm taai en kan goed buigen.

Is een mes zonder lockbarinsert slecht?

Door de voordelen van een lockbarinsert zou je bijna zeggen dat een mes zonder zo’n insert inferieur zou zijn. Dat is gelukkig niet zo. Er zijn namelijk merken die de passing van een titanium lockbar zo goed en precies doen, dat de vergrendeling ook jarenlang perfect blijft. Daarnaast zijn er messenbedrijven die het contactvlak aan het uiteinde van de titanium lockbar harder maken. Dat doen ze door te ‘carbidiseren’. Hierbij worden er harde carbiden op het oppervlak gesmolten die ervoor zorgen dat de lockbar minstens zo hard is als het lemmet.

Buiten dat zijn er natuurlijk zat andere messen die al een volledig stalen lockbar hebben. Dan is de toevoeging van een stalen insert vrij overbodig.

Conclusie

Een premium zakmes met een goed uitgevoerde lockbarinsert is een technisch hoogstandje. Handig om te hebben, maar zeker niet onontbeerlijk. Er worden minstens zo goede messen gemaakt zonder lockbarinsert. Niet in de laatste plaats die van Chris Reeve Knives.