Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Leatherman Wave Plus vs Gerber Center-Drive

De Leatherman Wave Plus en Gerber Center-Drive zijn twee populaire multitools. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Wat zijn de voordelen van beide tools? En waarom zou je de een boven de ander verkiezen? Wij leggen het allemaal uit.

Gerber Center-Drive vs Leatherman Wave Plus

Voor beide merken zijn dit de best verkopende multitools. En met recht: beiden hebben ze eigenschappen waardoor ze op hun eigen manier uitblinken. Om een van de meest fundamentele vragen te beantwoorden: is één van beide tools kwalitatief beter? Nee. Als wij kijken naar de hoeveelheid retouren en garantiegevallen is er relatief aan het aantal verkochte exemplaren niet één tool die eruit springt. Op zijn best kunnen we zeggen dat de Gerber Center-Drive in onze ervaring minder snel roest, door de andere oppervlakteafwerking. Dat is iets wat bij de Leatherman Wave Plus nog wel eens voorkomt. Zeker in de kustgebieden met hun zilte zeelucht, maar dat is niets wat niet door goed onderhoud voorkomen kan worden.

Welke gereedschappen hebben de multitools?

Een vergelijking tussen twee multitools is niet compleet zonder een overzicht van de verschillende gereedschappen in de twee multitools. Daarom hebben we een overzicht gemaakt.

MultitoolGerber Center-DriveLeatherman Wave+
PunttangXX
TangXX
Vervangbare (hard)draadknippersXX
Krimptang-X
Mes van 420HCXX
Gekarteld mes van 420HCXX
Zaag-X
Geveerde schaar-X
LiniaalXX
Pry-barX-
Blikopener-X
FlesopenerX-
Houtvijl/MetaalvijlXX
Gediamanteerde vijl-X
Grote bithouderXX
Kleine bithouder (brillenschroevendraaier)-X
Medium schroevendraaier-X
PriemX-
Geïntegreerde houder voor reservebitX-

Hierbij tekenen we graag nog even aan dat we in dit geval uitgegaan zijn van de basisversie van de Center-Drive. Hiernaast zijn nog andere modellen verkrijgbaar met extra bitset, of met net andere tools.

Eenhandig te openen tang

Handig aan de Gerber Center-Drive is de eenhandig te openen tang. Door aan de zijkant van de tool een knop in te drukken laat je de tang zo uit de greep glijden. Erg handig wanneer je één hand nodig hebt om je op een ladder vast te houden. Ook voor het sluiten van de tang is dit mechanisme goed met één hand te bedienen.

Center-Drive-schroevendraaier vs. Leatherman bitjes

Zoals de naam al doet vermoeden is de speciale Center-Drive-schroevendraaier het hoogtepunt van de Gerber-multitool. Tot de Center-Drive was het met een multitool altijd een beetje raar draaien wanneer je de bithouder gebruikte. Die houder zit namelijk, zoals bij de Wave Plus, niet in het midden van de as van de tool. Daar heeft Gerber iets op bedacht: een lange bithouder met een knik erin, waardoor hij exact op de as van de multitool zit. Hierdoor draai je schroeven veel gemakkelijker aan. Ook is de bithouder lang en smal, waardoor je gemakkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen komt. Deze bithouder is gemaakt voor standaard 6mm bitjes zoals je die ook van schroefboormachines kent.

Als we kijken naar de bithouder van Leatherman, dan zien we dat daar de platte bitjes van Leatherman zelf in passen. En om hetzelfde bereik te krijgen als de Center-Drive heb je de losse Leatherman Bit Driver Extender nodig. Daar staat tegenover dat je bij de Leatherman Wave Plus naast de standaard bithouder nog een mini-bithouder hebt voor een brillenschroevendraaier, en een vaste medium schroevendraaier naast de bithouder.

Verwisselbare draadknippers

Beide multitools hebben verwisselbare draadknippers. Toch zijn er verschillen. De draadknippers van de Leatherman zijn gemaakt van staal, die van de Gerber zijn gemaakt van tungsten carbide. Harder dan staal, waardoor ze langer scherp blijven.

Als bij de Leatherman de draadknippers bot zijn, kun je ze eruit halen en vervangen. Eventueel kun je ze ook proberen te slijpen. Bij de Gerber hebben de knippers drie snijkanten, waardoor je ze twee keer kunt draaien en meteen een nieuwe snijoppervlak hebt. Wanneer alle zijden eenmaal versleten zijn, vervang je ze simpelweg alsnog.

Onderscheidende tools

Deze basisversie van de Gerber Center-Drive heeft een zogenoemde ‘pry-bar’ aan boord. Dit is een soort mini-koevoet, ook te gebruiken als spijkertrekker. Ook is in deze tool een flesopener verwerkt.

Daar staat tegenover dat de Leatherman Wave Plus een schaartje heeft. Erg handig. Al zijn er van de Center-Drive inmiddels ook versies verkrijgbaar met schaar.

Tools die vanaf de buitenkant bereikbaar zijn

Bij een multitool is het handig om hem niet telkens helemaal open te hoeven maken om bij een gereedschap te komen. Daarom hebben we even voor je op een rij gezet welke gereedschappen bij beide tools direct vanaf de buitenkant bereikbaar zijn.

Leatherman Wave Plus

  • Zakmes (7,7 cm lemmetlengte)
  • Houtzaag
  • Zakmes met kartels
  • Vijl

Gerber Center-Drive

  • Zakmes (8,4 cm lemmetlengte)
  • Bit driver
  • Tang met draadknippers

Conclusie

Al met al moeten we concluderen dat Leatherman niet langer alleenheerser op de multitoolmarkt is. Ze blijven daar de grootsten, maar Gerber komt met de Center-Drive wel erg dichtbij het vlaggenschip van Leatherman. De vraag welke van de twee jij moet kiezen kun je alleen zelf beantwoorden door naar de hierboven genoemde verschillen te kijken, en naar het verschil in prijs. Hieronder vind je alle Leatherman Wave Plus-modellen, en de verschillende varianten van de Gerber Center-Drive.