Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Leatherman Surge vs Wave Plus

De Leatherman Surge en Wave+ zijn beiden populaire multitools. Maar wat zijn precies de verschillen? Wat zijn de voordelen van beide tools? En waarom zou je de een boven de ander verkiezen? Wij leggen het allemaal uit.

Leatherman Surge vs Wave Plus: size matters

Het uiterlijk van de twee tools lijkt sterk op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil dat meteen opvalt: het formaat. De Leatherman Surge is een flink stuk groter dan de Leatherman Wave+. Dit betekent dat je met de Surge meer houvast hebt, bijvoorbeeld wanneer je handschoenen aan hebt. Het betekent ook dat de tools in de Surge wat groter kunnen zijn. Zo is de schaar een flink stuk groter dan die in de Leatherman Wave+.

Het zorgt ook voor een nadeel: de Surge is een flink stuk zwaarder dan de Leatherman Wave+. De Surge weegt ongeveer 335 gram en de Leatherman Wave+ 220 gram. Een aanzienlijk verschil. Voor een tool die je in een gereedschapskist legt is dat niet zo’n punt, maar aan je riem merk je dat verschil zeker. De Leatherman Wave+ zouden wij nog wel eens in de broekzak dragen. Met de Surge doe je dat niet zo snel.

Welke gereedschappen hebben de multitools?

Een vergelijking tussen twee multitools is niet compleet zonder een overzicht van de verschillende gereedschappen in de twee multitools. Daarom hebben we een overzicht gemaakt. Wat hierbij belangrijk is om te weten is dat sommige tools wellicht dezelfde functie hebben, maar tussen de tools sterk kunnen verschillen. Zo is het schaartje van de Surge twee keer groter dan die van de Wave+, en zijn de zaag en vijl van de Wave+ compleet anders dan die van de Surge.

MultitoolLeatherman SurgeLeatherman Wave+
PunttangXX
TangXX
Vervangbare (hard)draadknippersXX
Draadknippers voor gevlochten draadX-
KrimptangXX
Mes van 420HCXX
Gekarteld mes van 420HCXX
ZaagXX
Geveerde schaarXX
LiniaalXX
Priem met oogX-
BlikopenerXX
FlesopenerX-
Houtvijl/MetaalvijlXX
Gediamanteerde vijlXX
SDS-wisselhouder voor vijl en zaagX-
Grote bithouderXX
Kleine bithouder (brillenschroevendraaier)-X
Grote schroevendraaierX-
Medium schroevendraaier-X
Kleine schroevendraaierX-

 

SDS-wisselhouder op de Leatherman Surge

Zoals je in de tabel ziet zijn er enkele gereedschappen die wel op de Surge aanwezig zijn, maar niet op de Wave. Logisch, gezien het verschil in formaat. Toch zijn de verschillen in tools niet gigantisch groot. Eén belangrijke tool die alleen op de Surge aanwezig is lichten we graag even uit. Het gaat dan om de SDS-wisselhouder.

Toegankelijk vanaf de buitenzijde van de Leatherman Surge is de zaag/vijl. Ik hoor je denken: een zaag en een vijl zijn compleet verschillend toch? Zeker. Maar bij de Leatherman Surge passen ze op dezelfde tool. Hij is voorzien van een SDS-wisselhouder. Hierin klem je de zaag of vijl, net welke je voorkeur geniet. Bij de Leatherman Surge krijg je namelijk een klein hoesje met daarin deze twee tools. Het grote voordeel hiervan is dat je wanneer de vijl of zaag bot worden, je simpelweg een nieuw setje kunt aanschaffen. Je merkt hieraan dat de Leatherman Surge misschien net iets beter geschikt is voor professioneel of zwaar gebruik.

De vatting van de zaag en vijl kun je kennen van de houder waarin je de zaag van een decoupeerzaag klemt. Ook die zaagjes hebben een SDS-vatting.

Gereedschappen die vanaf de buitenkant toegankelijk zijn

Een van de belangrijke kenmerken die beide multitools gemeen hebben is dat ze gereedschappen hebben die je kunt openen zonder de hele tool te hoeven openen. Welke tools dat bij beide multitools zijn verschilt wel een beetje. Dit zijn de verschillen:

Leatherman Surge

  • Zakmes
  • Geveerde schaar
  • Zakmes met kartels
  • SDS-wisselhouder met zaag of vijl

Leatherman Wave Plus

  • Zakmes
  • Houtzaag
  • Zakmes met kartels
  • Vijl

Je ziet hieraan dat de Surge een voordeel heeft door de SDS-wisselhouder. Hierdoor kun je de zaag of vijl paraat houden, en heb je een plek over die ingenomen wordt door de grotere schaar. Gebruik je de schaar veel? Dan kan dat een reden zijn om voor de Surge te kiezen. Tegelijk betekent het ook dat je op de Surge moet kiezen tussen de vijl en de zaag. Gebruik je beiden vaak? Dan is het handiger om de Wave+ te kiezen.

Schroevendraaiers

In het gereedschapoverzicht hierboven zie je al kleine verschillen tussen de schroevendraaiers van beide multitools. De meest gebruikte schroevendraaier hebben ze allebei gemeen: de grote bithouder. Hierin passen Leatherman’s platte bitjes, waardoor je in combinatie met de los verkrijgbare [Bit Kit](kato://product/LE 60001-NS) een gigantische hoeveelheid verschillende schroevendraaiers tot je beschikking hebt.

Vanaf hier verschillen de tools een beetje. Zo heeft de Leatherman Wave Plus ook nog een kleine bithouder. Hierin past een heel klein schroevendraaiertje met platte kant en kruiskop. Een brillenschroevendraaier, zeg maar. Ook voor elektronica erg handig. Op de Surge ontbreekt deze houder, maar in plaats daarvan is er een kleinere platte schroevendraaier toegevoegd. Al is deze niet zo compact als de brillenschroevendraaier van de Wave+.

Daarnaast is er een grote platte schroevendraaier aanwezig op de Leatherman Surge. Deze is 8 mm breed en het uiteinde is 1,1 mm dik. Echt een grote dus. De Wave Plus heeft een medium schroevendraaier van 7 mm breed en het uiteinde hiervan is 1 mm dik.

Conclusie

Beide multitools zijn erg capabel, en bevatten grotendeels dezelfde tools. Compacte gereedschapskisten, ieder met hun eigen paar unieke punten. Als je het ons vraagt is het formaat de belangrijkste reden voor een keuze tussen de twee. De grote Surge is voor grote handen of zwaar gebruik erg geschikt. De Wave Plus is compacter, en daarmee meer geschikt voor everyday carry of een plekje in je handschoenenvak of rugzak.