Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore P20i UV | Expert Review door Koen van der Jagt

Met de P20i UV heeft Nitecore een sterke troef in handen voor gebruikers die zowel tactisch als forensisch werk verrichten. Hoe bevalt deze combi in de praktijk en wat kan de P20i UV nog meer? Lees en kijk mee!

Inhoud

De UV-versie van de Nitecore P20i

Eerste indrukken

Wanneer je het doosje (dat vol staat met reclame 🙂) opent zie je direct dat de lamp bestemd is voor tactisch gebruik omdat er een speciaal holster (de NTH20) meegeleverd wordt. Verder ziet het er uit zoals we van Nitecore gewend zijn: accu, laadkabel, draagkoord en clip maken de set compleet. Dik in orde wat mij betreft!

Kleurrijk doosje en een complete set, inclusief tactisch holster

De P20i UV valt iets groter uit dan de gemiddelde middenklasser en dat ligt voornamelijk aan de diepe lampkop. Die trekt ook de meeste aandacht naar zich toe met de diepliggende SST-40-W led en daaromheen vier stuks UV leds gepositioneerd. De lampkroon heeft kleine puntjes op de bezel waarmee je kunt verdedigen of een ruit kunt intikken mocht dat nodig zijn. De meegeleverde clip is op diverse manieren aan de lamp te bevestigen; het draagkoord kan alleen aan de clip bevestigd worden, uitsparingen op de lamp ontbreken om de lus doorheen te halen. Achterop de lamp zit de grote rubberen clicky met daarnaast een platte, halve maan-vormige tweede schakelaar. Opvallend detail is het blauwkleurige lampje voor de accustatus in de lampkop. Het ontwerp heeft veel afwisseling in structuur (onder andere ribbels die zorgen voor goede warmteafvoer) wat er voor zorgt dat de lamp lekker stevig in de hand ligt en ook niet wegrolt wanneer je hem op een schuine ondergrond neerlegt. Aan de binnenkant van de body zorgt een veer ervoor dat de accu eventuele klappen goed opvangt.

veel afwisseling in structuur wat zorgt voor uitstekende grip
met de puntjes op de kroon kun je een ruit intikken of jezelf verdedigen
geen verwarring mogelijk tussen hoofd- en modeschakelaar
een blauwe indicator in de lampkop geeft de status van de accu weer

Over het algemeen zit de P20i UV prima in elkaar. Bij mijn exemplaar viel mij op dat de centrale LED niet helemaal gecentreerd was. Ook waren de schroefdraden niet ingevet; dit kun je eenvoudig zelf en ik raad je aan dit zeker te doen om de levensduur van de lamp te verlengen.

Wanneer en hoe

De P20i-serie van Nitecore is voornamelijk bedoeld voor tactisch gebruik wat dus eigenlijk wil zeggen dat je in elke onverwachte situatie moet kunnen vertrouwen op je materiaal én dat je direct het juiste licht beschikbaar hebt om afdoende te kunnen handelen. De hier geteste UV-versie heeft buiten het voornoemde eigenlijk twee extra functies: het controleren op echtheid (paspoort, geld, edelgesteente) en het kunnen traceren van onzichtbare sporen (forensisch onderzoek). De politie bijvoorbeeld kan met al deze zaken te maken krijgen en zal dus profijt hebben van een lamp die met al deze situaties raad weet.

Hoe bevalt de P20i UV qua bediening en comfort

De P20i UV is duidelijk groter dan bijvoorbeeld de MH10S en voelt ook merkbaar zwaarder aan. Toch ligt hij lekker in hand, zeker ook wanneer je handschoenen draagt. Laden gaat zoals je zou verwachten dus via de USB-C poort. Houd er rekening mee dat het opladen van een lege 21700-accu toch wel een kleine vier uur in beslag neemt. Wanneer het statuslampje niet meer knippert maar continu brandt is de accu helemaal vol. Tijdens het gebruik van de lamp brandt het lampje ook om de accustatus aan te geven. Zodra hij doorgaand (snel) knippert moet de lamp aan de lader.

de lanyard kan alleen aan de clip bevestigd worden

De P20i UV heeft twee gebruiksmodi: Daily en Tactical. Wisselen tussen deze standen is niet moeilijk maar ik raad je aan de lamp naar beneden gericht te houden omdat je anders jezelf verblindt. Je moet de Mode-knop ingedrukt houden (en dus schakelt de P20i UV direct in op stroboscoop) en tegelijkertijd de batterijdop iets losdraaien. De lamp geeft met één (Daily) of twee (Tactical) korte flitsen aan welke modus je gekozen hebt. Het belangrijkste verschil tussen deze twee modi is dat de lamp in Daily inschakelt in de laatst gebruikte lichtstand en in Tactical altijd aangaat op de hoogste stand. Het andere verschil is dat je in Daily schakelt van laag naar hoog en in Tactical van hoog naar laag. Je merkt dat deze lamp duidelijk bestemd is voor tactisch gebruik: een echt lage lichtsterkte ontbreekt en je hebt “maar” drie gewone lichtstanden. De ultraviolette stand zit in beide gebruiksmodi “gewoon” in de cyclus, de lamp schakelt dus op deze manier (in Daily): Laag > Middel > Hoog > UV. Omdat ultraviolet licht gevaarlijk kan zijn voor je ogen had ik liever gezien dat deze optie achter een soort beveiliging had gezeten. Vooral bij daglicht zie je niet direct het verschil tussen de laagste lichtstand en UV en ben je al snel geneigd om “nieuwsgierig” in de lens te kijken. De P20i UV hoort dus duidelijk thuis in de handen van iemand die weet wat hij met UV-licht moet doen. De stroboscoopfunctie is via de Mode-button altijd direct beschikbaar, het maakt niet uit in welke gebruiksmodus je bent. Wanneer je strobe activeert bij een ingeschakelde lamp zet je deze stand vast en ook in het geheugen. Op deze manier kun je de P20i UV dus zodanig instellen dat je, ongeacht welke schakelaar je indrukt, de lamp altijd inschakelt in de verdedigingsstand. De grote lampkop bewijst zich vooral bij gebruik op de hoogste stand: in tegenstelling tot kleinere lampen raakt de P20i UV niet snel oververhit; je kunt de lamp ook na minuten branden nog gewoon vasthouden zonder dat je je handen brandt.

vooral bij fel daglicht valt de UV-stand niet echt op; wees er voorzichtig mee!

Rest nog de vraag: wat voegt de UV-optie toe aan deze lamp? In het dagelijks leven kun je het gebruiken om de echtheid van waardevolle documenten of papiergeld te controleren. Verderop in deze review laat ik je wat voorbeelden zien! Meer specialistisch wordt het ingezet bij forensisch onderzoek en het bestuderen van edelstenen. Het is dus duidelijk dat je bewust en gericht voor de UV-optie kiest.

ultraviolet licht toont details en zaken die normaliter aan ons oog voorbij gaan

Samengevat: voor de tactische gebruiker biedt de P20i UV een uitstekende interface; met de UV-optie dien je gericht en bewust om te gaan.

Dit vind ik goed aan de P20i UV

De lamp ligt lekker in de hand en het bedienen via de clicky plus de mode-schakelaar werkt uitstekend. In een onverwachte situatie staat de P20i UV zijn mannetje!

Dit kan beter of anders

De UV-optie zou wat meer beveiligd moeten zijn in mijn optiek. Het kan schadelijk zijn voor je ogen en je hebt het nooit binnen een seconde nodig zoals bijvoorbeeld de stroboscoop.

Waar voor je geld?

De UV-versie van de P20i-serie zit qua prijs precies in het midden. Zeker wanneer je geld of waardevolle spullen op echtheid gaat controleren “verdien” je deze uitgave vrij snel terug. Op basis daarvan en het algemene beeld qua bouwkwaliteit en afwerking vind ik de P20i UV niet “overpriced”.

Mijn “rapport”

Robuuste lamp met trefzekere bediening en voldoende lichtkracht. Ook goed als verdedigingswapen te gebruiken. Wel een lamp die in de handen hoort van iemand die weet hoe hij er mee om moet gaan. Lichtbeeld en lichtkrant voldoen aan de manier waarop de P20i UV ingezet moet worden.

En dan nog dit

Zoals we gewend zijn van Nitecore kun je bij de P20i UV kiezen uit een arsenaal aan accessoires waarmee je lamp kunt bevestigen, bedienen of op een andere manier kunt inzetten.

Last, but not least: de beamshots!

Het lichtbeeld van de P20i UV toont een goede mix van bereik en overzicht waarbij het accent (dankzij de diepe reflector) ligt op het halen van een behoorlijke afstand. Dit zie je terug op de beamshots: de P20i UV heeft een duidelijke en brede hotspot, een duidelijke corona (dat is minder krachtige licht direct rondom de hotspot) en een zwakke spill (restlicht aan de buitenrand van de bundel). Om de bundel zie je duidelijk zichtbare ringen, dit komt door de gebruikte combinatie van led en reflector. Ik vind het niet zo fraai, maar het heeft verder geen invloed op de bundel. De lichtkleur is van een goede koud witte kleur, dus zonder blauwe zweem.

De eerste locatie is een klein bos. Hier is doorgaans weinig verlichting en komt een lamp goed tot zijn recht. Hieronder de drie lichtstanden.

Nogmaals op de hoogste stand met de camera iets meer van opzij.

Wat foto’s met de lamp in de hand op verschillende locaties. Zaken die opvallen zijn het goede bereik dankzij de brede hotspot en de ringen om het lichtbeeld.

Om een indruk te geven wat een reflector doet met een identieke lichtbron heb ik een foto gemaakt met zowel de MH10S als de P20i UV in de hand. Je ziet duidelijk dat de MH10S en meer egale bundel heeft terwijl de P20i UV feller is in het midden wat resulteert in een groter bereik.

Zoals beloofd ook nog wat voorbeelden van het ultraviolette licht. Een veelgebruikte toepassing is het controleren van papiergeld op echtheid. Hieronder zie je een wat UV-licht laat zien wanneer je een echt briefje van €10,- naast een vervalsing legt.

twee briefjes van tien euro bij daglicht, het verschil valt niet heel erg op
met UV-licht pikt je de vervalsing er direct uit: het juiste briefje behoudt zijn kleur

Een rijbewijs heeft verborgen echtheidskenmerken die je alleen met UV-licht kunt checken. Wat je met het blote oog mist laat de P20i UV juist zien!

bij gewoon licht mis je de verborgen echtheidskenmerken
die de P20i UV wel laat zien!
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.