Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore MH10S | Expert Review door Koen van der Jagt

Wanneer je een zaklampje zoekt die qua formaat in de middenklasse valt heb je de keuze uit tientallen modellen. Dat maak de keuze er niet gemakkelijker op. De Nitecore MH10S is een van de beschikbare opties. Wat maakt deze lamp bijzonder en voor wie is het een goede keuze? Tijd voor een test!

de nieuwste versie van de MH10 is de meest compacte

Mijn eerste indrukken:

Het lampje wordt geleverd in de inmiddels bekende verpakking: een kleurrijk doosje waarin we de lamp plus behoorlijk wat accessoires terugvinden. Naar hedendaagse gewoonte ontbreekt een lader maar verder is de set meer dan compleet inclusief een tactisch holster.

keurig: een complete set waaraan niets ontbreekt.. op een lader na

De afkorting MH staat voor Multitask Hybrid en dat zie je terug bij de MH10S: het lampje is zo compact dat het qua lengte tussen mijn duim en wijsvinger past. Dit komt onder andere doordat de schakelaar zich op de zijkant bevindt en de reflector niet heel erg diep is. Het is Nitecore gelukt de 3e versie van de MH10 het meest compact én krachtig te maken. Verder sluit het ontwerp naadloos aan bij de rest van de Nitecore-familie: kenmerkende structuren geven de MH10S tactische looks en zorgen ook nog eens voor verbeterde grip; ook per ongeluk wegrollen is hierdoor vrijwel uitgesloten. De draagclip kun je zowel naar boven als naar beneden gericht bevestigen. De lamp staat stevig op de achterkant waardoor je hem (eventueel in combinatie met een diffusor) als baken of bijvoorbeeld tentlamp kunt gebruiken. In de lampkop zien we een gladde reflector met een keurig gecentreerde SST-40-W LED; deze combi zorgt voor een goede mix van bereik en output. In de metalen schakelaar (gaat langer mee dan rubber) zit een indicatielampje voor de accustatus.

Qua afwerking is het allemaal dik in orde: de onderdelen passen goed in elkaar, schroefdraden lopen soepel en de lamp toont geen zichtbare oneffenheden.

de MH10S past tussen duim en wijsvinger
een kijkje in de gladde reflector met SST-40-W LED

Wanneer en hoe:

De MH10S is een hybride, dus eigenlijk een “combi” waarmee je in heel veel situaties uit de voeten kunt. Het formaat is nog precies geschikt om in je broekzak of jaszak mee te dragen zonder dat het vermoeiend wordt. Met de draagclip en het meegeleverde tactische holster kun je de lamp ook prima aan je kleding of uitrusting meedragen. In mijn ogen komt de MH10S het best tot zijn recht bij alledaags gebruik, een echte EDC-lamp dus. Dankzij de zuinige laagste stand kun je hem makkelijk een nachtje laten branden in je tent en in de hoogste standen heb je een brede lichtbundel met een goed bereik tot je beschikking. De MH10S is ook tactisch inzetbaar maar mist een schakelaar op achterkant waardoor hij in mijn ogen niet dé lamp is voor beveiligers en dergelijke. Overigens is de stroboscoopfunctie (die super verblindend is) wel razendsnel beschikbaar; goed om te weten wanneer je alleen op pad moet in een onveilig gebied.

Samengevat: De MH10S is het meest geschikt voor alledaags gebruik maar kan ook tactisch ingezet worden wanneer dat nodig zou zijn.

de lamp staat stevig op achterkant en is prima als “kaars” te gebruiken
dankzij het tactische holster kun je de MH10S uitstekend aan je uitrusting bevestigen

Hoe bevalt de MH10S qua bediening en comfort:

Het opladen van de MH10S is een makkie dankzij de USB-C poort die afgesloten wordt door een rubberen cover. Let wel op dat je het batterijdeksel goed vastdraait (ik draai hem vaak los om per ongeluk inschakelen te voorkomen) want anders laadt de lamp niet op. Het blauwe controlelampje knippert in langzame frequentie wanneer het laden goed verloopt en snel wanneer er iets niet orde is. Bij een volle accu brandt het lampje continue. Zelf vind ik een rode c.q. groene indicator duidelijker trouwens. Ook deze Nitecore heeft de goede optie dat je het voltage van de accu kunt checken tot op 0.1 volt nauwkeurig.

opladen gaat eenvoudig via de afgedekte USB-C poort

Bedienen gaat heel eenvoudig omdat de MH10S geen speciale gebruiksmodi kent en je alle standen bedient via de enkele zijschakelaar. Via een enkele klik schakel de lamp in en ook weer uit; wanneer je een van de vijf sterktes wilt kiezen houd je de schakelaar ingedrukt. Vanuit stand-by kun je direct de laagste stand inschakelen door de knop lang ingedrukt te houden. Via een (snelle) dubbelklik schakel je de verdedigingsstand in; het in verschillende frequenties flitsende licht zorgt ervoor dat je belager gedesoriënteerd wordt. Vanuit stroboscoop kun je door lang indrukken van de schakelaar de overige speciale lichtstanden activeren (baken en SOS). De MH10S onthoudt alleen de laatst gebruikte normale lichtstand. Vermeldenswaardig is de extreem lange runtime die de lamp haalt in de extra lage stand: je kunt weken vooruit! De balans in de lichtsterktes is goed, al had er van mij nog wel een extra stand bij gemogen tussen 1 en 50 lumen. In de hoogste stand vraag je best veel van de accu (met CR123A’s is deze stand niet beschikbaar) en moet je na enkele minuten een stapje terug doen om te voorkomen dat de lamp te warm wordt. Overigens schakelt de lamp dankzij ATR uit zichzelf terug in sterkte wanneer oververhit raakt. De hoge modus van ruim 1000 lumen is beter geschikt wat mij betreft voor langdurig en veel lichtkracht. Het lichtbeeld heeft een prettige kleur, is mooi egaal (zonder ringen of vlekken) en de MH10S heeft een prima bereik voor zijn formaat. Verderop in deze review vind je de beamshots!

Op de bediening is weinig aan te merken, al vind ik de schakelaar wat aan de kleine kant. Persoonlijk heb ik bij een lamp een voorkeur voor een clicky (een drukknop op de achterkant) omdat die zich wat directer laat bedienen. Opvallend detail: de lamp beveiligen tegen per ongeluk inschakelen kan alleen door de batterijdop iets los te draaien.

de metalen schakelaar is wat aan de kleine kant

Dit vind ik goed aan de MH10S:

Ik ben altijd blij wanneer een EDC-lamp een lage en energiezuinige lichtstand heeft en die heeft de MH10S zeker! Met de (optionele) 5000 mAh-accu zou de lamp tot zo’n twee maanden continue aan kunnen staan op dezelfde acculading! Het compacte formaat voor een “21700-lamp” vind ik een sterk punt en de MH10S is breed inzetbaar.

je kunt (optioneel) kiezen voor meer uithoudingsvermogen en ook CR123A’s gebruiken

Dit kan beter of anders:

Ik vind de bedieningsknop wat aan de kleine kant; je moet in het stikdonker wel eens wat langer zoeken voor je hem gevonden hebt. Het checken van de accustatus kost wat moeite en is alleen mogelijk nadat de lamp ingeschakeld geweest is. Je moet dat het batterijdeksel iets los- en vervolgens weer aandraaien.

Waar voor je geld?

Supergoedkoop is de MH10S niet maar je krijgt wel een compleet pakket inclusief tactisch holster. En dat maakt het plaatje toch weer anders.. Ook vergelijkbare modellen van andere merken vallen in dezelfde prijsklasse. Ik vind de prijs acceptabel, ook dankzij de goede eigenschappen die de MH10S heeft.

Mijn “rapport”:

De MH10S is een goede allrounder met prima eigenschappen in het bijzonder voor gebruikers die het liefst een lamp via de zijschakelaar bedienen. Een nachtje laten branden als oriëntatielamp op de camping is geen probleem dankzij de sterke accu en ook op de op een na hoogste stand gaat de lamp lekker lang mee. De bediening werkt soepel en op de bouwkwaliteit en afwerking valt niets aan te merken. Alleen voor tactische inzet biedt de lamp niet voldoende in mijn ogen omdat een achterschakelaar ontbreekt. Toch heeft deze hybride lamp voldoende in zijn mars om je in de meest uiteenlopende situaties van het juiste licht te voorzien.

En dan nog dit:

Een extra accu raad ik altijd aan: de prijs valt reuze mee en het idee dat je altijd nog reserves hebt in noodgevallen zorgt voor een stukje zekerheid wanneer je op pad gaat.

Last, but not least: de beamshots!

Ook het lichtbeeld van deze lamp is “hybride”: een vrij brede bundel met een prima bereik. De locatie is een donker park. Het effect van de laagste lichtstand is duidelijk: die is alleen voor heel dichtbij.

Nog een keertje op turbo met de camera wat meer achter de lamp
Nog wat foto’s met de lamp in de hand op standje turbo. Je ziet hier mooi dat je zowel een brede bundel als een goed bereik hebt.
Er ontgaat je maar weinig tot zo’n 100 meter verderop!
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.