Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

NL

Fenix LR zaklampenserie | Expert Review door Koen van der Jagt

Ben je op zoek naar een krachtige en robuuste zaklamp? Dan kun je haast niet om Fenix LR-serie heen! Dit kwartet superschijnwerpers heeft in ieder geval één ding gemeen: een maximale output van 10000 lumen of zelfs meer. Toch zijn ze allemaal verschillend wat de keuze wellicht niet gemakkelijk maakt. In dit verhaal krijg je een compacte beschrijving van ieder model ondersteund door vergelijkingsfoto’s van zowel de lampen zelf als het licht wat ze produceren. Kijk mee!

De Fenix LR35R: de enige die in de (jas)zak past

De Fenix LR35R is verbluffend klein voor een zaklamp met zoveel lichtkracht! Ligt erg fijn in de hand dankzij de platte body en is al enige van deze serie weg te stoppen in de (jas)zak. De eenknopsbediening werkt eenvoudig en doeltreffend en de accu’s laad je direct in de lamp via de USB-C poort.

De LR40R: uniek dankzij het dubbele lichtprofiel

De Fenix LR40R is een compacte schijnwerper met als unieke feature dat je kunt kiezen tussen een smalle of een brede lichtbundel òf beiden tegelijk. Zo kun je kiezen uit een smalle bundel die ver reikt of een brede bundel die een breed oppervlak dichtbij belicht. De tweeknopsbediening werkt zoals je zou verwachten èn de LR40R heeft een superhandige powerbankfunctie!

De LR50R: handzaam lichtkanon

De Fenix LR50R schijnwerper is ook prima te hanteren maar wel duidelijk zwaarder en groter dan de LR35R en de LR40R. De meegeleverde schouderband zorgt ervoor dat je hem probleemloos mee kunt nemen zonder dat het vermoeiend wordt. Lichtkracht en bereik zijn indrukwekkend en de lamp heeft een handige knop waarmee je altijd direct toegang hebt tot de turbo-stand. Geen powerbank op de LR50R, wel een ingebouwde sensor die de lamp dimt wanneer je te dicht op een voorwerp schijnt. Wel zo veilig!

De LR80R: de overtreffende trap

Deze “lichtknuppel” overtreft alle hiervoor genoemde lampen op alle fronten: Qua grootte, lichtkracht, bereik en uitrusting. De handle van de Fenix LR80R geeft het benodigde comfort tijdens transport en het schijnen. Heeft vier lage plus vier hoge lichtstanden en een sneltoets naar de hoogste lichtstand. Powerbank en nabijheidssensor zijn standaard op dit zoeklicht dat qua bereik en output met kop en schouders boven de rest van de Fenix-familie uitsteekt.

In de praktijk; de beamshots!

Het mooiste en vaak meest verrassende onderdeel is voor mij het testen van de lichtkracht in de praktijk. Dan kun je pas echt zien wat een lamp presteert en waar de verschillen liggen. Ik neem jullie mee naar een licht glooiend hooiland wat tegen een bos aanligt.

Het eerste vergelijk is met de camera vrij kort op de lamp. Op deze manier is de opbouw van de lichtprofielen goed zichtbaar. We zien bij de LR35R een wijde maar toch verreikende bundel; de LR40R heeft een combinatie van erg smal en heel breed en de LR50R en de LR80R hebben beide een brede bundel die grote afstanden haalt.

Nogmaals de lampen met de camera wat meer achter de lamp. Op deze manier zie je nog wat beter welke lamp het breedst of het verst schijnt.

Om nogmaals een beeld te geven van waar deze lichtkanonnen toe in staat zijn laat ik nog een vergelijk zien met de camera iets verder weg en de lampen in de hand. Ook hier is weer mooi te zien dat de LR35R en de LR40R het grootste oppervlak op kortere afstand verlichten en dat de LR50R het duidelijk winnen wanneer het om bereik gaat. Ter indicatie: de boomtoppen waar ik op richt staan op ruim 300 meter.

Conclusie:

Iedere lamp heeft zijn specifieke kwaliteiten. De LR35R is wat mij betreft een absoluut lichtwonder omdat er zoveel licht uitkomt terwijl hij gewoon in de binnenzak past. Een mooie en egale bundel die ook nog een heel behoorlijk bereik heeft. Met de LR40R heb je twee totaal verschillende lichtprofielen die je apart of gecombineerd kunt gebruiken. Keuze uit een echte “lichtwal” dichtbij of een hele smalle bundel voor veraf. De LR50R heeft een krachtige, brede plus een verreikende bundel. Dit soort lampen maken indruk en doen mij denken aan de eerste keer dat ik de TK75 in handen had. De LR80R is een klasse apart en veruit de meest krachtige Fenix-lamp die ik ooit geprobeerd heb. Wàt een output en wàt een bereik! Maar je kunt er niet onopvallend mee over straat..

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.

Gerelateerde topics
contact
(078) 481 771Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Verzendkosten in België

Bestellingen boven de € 50,- GRATIS verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
ups
gls
Afhalen
ups
Betalen
payment-bancontactmrcash
payment-kbcpaymentbutton
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
BEBelgië (Nederlands)