Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Haardhoutdagen van Staatsbosbeheer

In Februari organiseert Staatsbosbeheer weer de haardhoutdagen. Tijdens de haardhoutdagen kan je hout uit de Nederlandse bossen ophalen voor in de open haard, houtkachel, tuin of voor andere toepassingen. Het haardhout is FSC®-gecertificeerd en geoogst volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer.

Als je het hout wil gaan gebruiken voor de open haard of houtkachel moet je het hout zagen, kloven, stapelen en laten drogen voor het volgende seizoen. Hoe je dat het beste kan doen? Wij geven tips.

Hout zagen

Je hebt een aantal mooie boomstammen uit het bos gehaald. En nu? De stam moet je eerst in stukken zagen. Let bij het zagen van de boomstam alvast op de afmeting. Ze moeten straks nog wel in de kachel passen! Het in stukken zagen doe je natuurlijk met het juiste gereedschap: een boomzaag. Nadat je het hout in mooie stukken hebt gezaagd ga je het hout kloven.

Hout kloven

Kloven wordt ook wel klieven genoemd. Kloven is een houtbewerking waarbij je hout in stukken splijt. Hout dien je te kloven omdat de schors en het daaronder liggende spinthout veel moeilijker branden dan het hout in de kern. Bijkomend voordeel is dat gekloofd hout sneller droogt. Daar later meer over.

Indien een boomstam minimaal 10 cm diameter heeft is het verstandig deze te splijten. Voor het kloven van hout is de keuze voor goed gereedschap van groot belang. Met het verkeerde gereedschap creëer je een onveilige situatie voor jezelf en je omgeving. Gebruik altijd een scherpe kloofbijl en je kan eventueel een wig gebruiken. Handmatig splijten met een bijl vereist, naast een scherpe bijl, enige handigheid. Daarom hebben wij een aparte how-to geschreven: hoe kloof je hout.

PRO-TIP: Gebruik een WoodStrapper om je hout in het gareel te houden.

Na het zagen, kloven en hakken heb je een behoorlijke stapel brandhout. En nu? Laat het hout goed drogen.

Hout stapelen en drogen

Stookhout moet je altijd goed laten drogen. Vochtig hout brandt niet goed, geeft veel rook en tevens ook fijnstof. Dat zorgt weer voor vervuiling van het rookkanaal. Het is daarbij ook nog eens slecht voor het milieu. 

Overigens moet je de term ‘droog hout’ niet te letterlijk nemen. Kurkdroog hout ga je namelijk niet tegenkomen. Droog hout bevat tussen de 12% en de 20% vocht. Wanneer hout goed droog is heeft het een loszittende schors en scheuren. 

De droogtijd van hout verschilt per houtsoort, maar gemiddeld genomen moet je hout minstens twee jaar laten drogen. Dus nadat je het hout hebt gekloofd stapel je het op een afgedekte en tegen de regen beschutte, maar goed geventileerde plaats. Bijvoorbeeld buiten onder een afdak. Tip: stapel het hout om en om. Zo komt er voldoende lucht tussen en droogt het optimaal.

Beste manier om hout te stapelen

1 a 2 dagen voordat je gaat stoken is het aan te raden het brandhout binnen te halen zodat het echt kurkdroog wordt. Een opbergplek dichtbij de kachel is daarvoor ideaal. Daarna kan je de kachel opstoken en heerlijk genieten van een knisperend vuur.