Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore HC68 | Expert Review door Koen van der Jagt

Nitecore staat bekend om zijn innovaties en de fabrikant komt regelmatig met een verrassend product op de proppen. De nieuwe HC68 is daar weer zo’n voorbeeld van! Wat deze hoofdlamp zo speciaal maakt en hoe hij mij bevalt lees je in deze review!

Inhoud

met de HC68 brengt Nitecore weer iets verrassends op de markt

Mijn eerste indrukken

De HC68 wordt geleverd in een compact kartonnen doosje waarvan het openen wat geduld vergt (wanneer je het doosje heel wilt houden). In de verpakking vinden we naast de lamp niet zo heel erg veel aan accessoires: een laadkabel en reserve o-ringen. Het is wel voldoende, ook omdat de accu meegeleverd wordt en je dus na de eerste laadsessie direct aan de slag kunt.

de inhoud van het doosje is ruim voldoende om direct mee aan de slag te kunnen

De HC68 is volledig van metaal en dat voel je: het lampje is relatief zwaar voor zijn formaat en weegt zo’n 165 gram inclusief hoofdband en accu. De bouw uit dit materiaal is nodig omdat de lamp behoorlijk wat output heeft en flink warm kan worden. Bouwkwaliteit en afwerking is van het niveau dat we van Nitecore gewend zijn, prima in orde dus. Opvallende details zijn de dubbele lampkop met met een ondiepe en een wat diepere lens / reflector, waarin twee keer dezelfde SST-40-W led gemonteerd zit. Interessant dus om te testen wat het verschil in reflector doet met het lichtbeeld; ik laat het jullie later zien! Tussen de hoofdlichtbronnen zien we twee kleine leds die een heel klein rood stipje in het midden hebben: deze leds zorgen voor het rode licht. De doppen aan beide zijkanten lijken op het eerste gezicht hetzelfde maar zijn het niet: de linkse sluit het batterijcompartiment af en in de rechtse zit de aan- en uitschakelaar verstopt. Boven op de hoofdlamp zit een rubberen, dubbele schakelaar met een plus en minknop, onder andere bedoeld om lichtsterkte en lichtbeeld aan te passen.

de HC68 is vrijwel volledig van metaal dus geen lichtgewicht
een dubbele SST-40-W-led met daartussen twee kleine rode lichtbronnen

Al met al laat de HC68 een solide eerste indruk bij mij achter; hij voelt solide aan en is qua styling zeker geen grijze muis.

Wanneer en hoe

De HC68 is breed inzetbaar dankzij de vele lichtstanden en het aanpasbare lichtprofiel. Dat maakt de hoofdlamp een handige accessoire tijdens onderhoudsklussen, kamperen of als reisgenoot op je avontuurlijke vakantie. De lage en in het bijzonder de rode lichtstanden maken hem geschikt voor nachtfotografie en kaartlezen; knipperend rood kun je gebruiken als waarschuwingslicht. Ook tijdens een zoektocht kun je de HC68 inzetten al vind ik in deze gevallen een zaklamp met een hoger bereik een meer geschikte optie.

de HC68 heeft meerdere rode lichtstanden waaronder een knippersignaal

Hoe bevalt de Nitecore HC68 qua bediening en comfort

Ik maak er altijd een (goede) gewoonte van om de accu van een lamp voor het eerste gebruik volledig op te laden. De usb-C poort van de HC68 zit verstopt onder een schroefdop met o-ring wat de lamp volledig waterdicht (IP68) maakt. Het losschroeven van deze dop koste bij mijn exemplaar iets meer moeite en werkt het best wanneer je tegelijkertijd iets aan de dop trekt. Het laden op zich gaat vanzelf: zodra de blauwe status-led in de mode button blijft branden is de HC68 weer op volledige sterkte. Het laden van een lege accu duurt best wel even (zo’n 3 uur). Vind je dat te lang duren, kun je overwegen een reserveaccu aan te schaffen. Let daarbij wel op de juiste capaciteit en ontlaadstroom. Ook een setje CR123A’s passen in de hoofdlamp maar dan heb je de hoogste lichtstanden niet tot je beschikking.

de usb-laadpoort zit verstopt onder de schroefdop

De accustatus checken kan op twee manieren. Druk kort op de mode-button voor een snelle check; de HC68 knippert maximaal een (bijna leeg) tot drie (vol) keer achter elkaar. Je kunt ook tot op 0,1 volt nauwkeurig checken; hiervoor moet je de accu verwijderen en weer terug in de lamp doen. Een handige optie die je in veel Nitecore-modellen terugvindt. De hoofdband is eenvoudig op maat te maken en de hoofdlamp zit snel op zijn plek. Een systeem waarmee je de vrij slappe hoofdband snel kunt spannen zou een welkome optie zijn. Zeker bij langer gebruik is het handig om de band wat strakker af te stellen zodat de lamp niet beweegt tijdens je activiteit.

de hoofdband houdt de HC68 goed op zijn plek; standen bedienen gaat prima via de plus/min-schakelaar

Via de prima te vinden schakelaar zet je de HC68 aan of uit via een enkele klik. Vervolgens gebruik je de plus/min knop bovenop de lamp om de lichtstand die je wenst te kiezen. De HC68 heeft echt een unieke interface waarover echt nagedacht is; bovendien zijn de mogelijkheden legio. Bij ingeschakeld licht kun klikken om door de voorgeprogrammeerde standen te lopen, je kunt zoveel bij- als terugschakelen. Handig! Bovendien kun je twee leds (flood en spot) traploos mixen of wisselen door de plus of min knop ingedrukt te houden. Zo kun je dus letterlijk je favoriete lichtprofiel instellen en eventueel bewaren omdat de HC68 de laatste gebruikte stand opslaat in het geheugen. De hoogste en de laagste stand kun je vanuit stand-by direct oproepen door de plus of min toets ingedrukt te houden wannneer je hoofdlamp aanzet. Wil je direct full power? Door de hoofdschakelaar lang in te drukken schakel je turbo in. Deze stand is maximaal een minuut achter elkaar beschikbaar en dat is maar goed ook want het lensglas wordt echt heet. Vanuit stand-by kom je via een dubbelklik in de speciale standen terecht: twee standen rood plus knipperend, daarna een witte bakenstand en SOS. Bij deze extra en ook nuttige lichtopties wordt de laatst gebruikte stand niet onthouden.

Zoals je ziet een scala aan mogelijkheden dus zonder dat het te ingewikkeld wordt qua bediening. De mogelijkheid van op- en terugschakelen zou ik op iedere (zak)lamp wensen!

de twee verschillende lichtprofielen zijn traploos te mixen of apart te gebruiken

Dit vind ik goed aan de Nitecore HC68

De lamp heeft enorm veel mogelijkheden zonder dat het ten koste gaat van het bedieningsgemak. Het traploos aanpassen van het lichtprofiel en lichtsterkte is een unieke optie die heel bruikbaar is.

Dit kan beter of anders

De usb-laadpoort zit best ver weg verstopt onder een schroefdop. Deze hoofdlamp is relatief zwaar en dat kun je gaan voelen bij langere sessies. Ook hoop ik dat Nitecore nog eens een soort snelspanner om de hoofdband maakt waardoor je de hoofdband makkelijker kunt bevestigen.

Waar voor je geld?

Toegegeven, Nitecore producten zijn niet de goedkoopste in de markt. Anderzijds heeft het merk zich wel bewezen met innovatieve en kwalitatief goede producten. Dit geldt ook voor de HC68 in mijn optiek: Een volledige water- en stofdichte hoofdlamp met een enorm brede inzetbaarheid. Daarna kijkend vind ik de prijs gerechtvaardigd.

Mijn “rapport”

Een wat zwaardere hoofdlamp met ongekend veel gebruiksmogelijkheden en een goede interface. De lens wordt wel snel warm in de hoogste lichtstanden en het vrijmaken van de laadpoort kost iets meer moeite dan gewend. Je zult merken dat je deze hoofdlamp in heel veel situaties gaat gebruiken, variërend van kamperen tot klussen.

Last, but not least: de beamshots

Rest nog een heel belangrijk onderdeel: praktijkfoto's van het lichtbeeld. De locatie is een grote tuin in een heuvelachtig en bebost landschap. Omdat ik alle foto’s met dezelfde camera instellingen neem zie je bij de laagste lichtstanden vrijwel niets. Een echte moonlight-stand dus die vooral binnenshuis goed tot zijn recht komt. Om het verhaal niet te lang te maken laat ik alleen de output in de voorgeprogrammeerde standen zien. Het verschil tussen flood en throw tekent zich duidelijk af.

Hieronder nog wat foto’s met de HC68 op vol vermogen met een gemixt lichtprofiel. Let op de verschillen ten opzichte van de hoogste stand in de spotlight-modus (hierboven): De hotspot is minder intens maar de boom rechts wordt juist beter verlicht.

Ook vanaf grotere afstand zie je hoeveel power de HC68 in zich heeft!

De rode lichtstanden reiken (zoals verwacht) niet zo heel erg ver. Toch is het witte schuurtje op zo’n vijf meter afstand in het donker goed te onderscheiden, zeker in de hoogste stand.

Als laatste nog een soort van “bonusbeamshot”: een verlaten mijnwerkersschacht in de Ardennen. De HC68 legt de geheimen van de donkere grot volledig bloot!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.