Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix C7 | Expert Review door Koen van der Jagt

De nieuwe Fenix C7 is gemaakt voor werkhanden en is uitstekend bestand tegen een stootje. Brengt de lamp iets extra’s in deze overvolle middenklasse? Tijd voor een test!

Fenix C7
de C7 van Fenix: robuust en krachtig

Mijn eerste indrukken:

De C7 is merkbaar groter van formaat en voelbaar zwaarder dan andere lampen in dezelfde klasse (bijvoorbeeld de Fenix PD36TAC). Dat is op zich niet erg wanneer je onderhoudsmonteur en gewend bent aan (zwaarder) gereedschap. Opvallend zijn de ronde vormen, de C7 oogt minder “stoer” dan zijn broers; zonder bodyclip rolt de lamp vrijwel direct weg wanneer de ondergrond niet waterpas is. Dankzij de grote kop heb je wel voldoende grip op de lamp. De meest opvallende optie is de sterke magneet in het batterijdeksel die ervoor zorgt dat je in veel gevallen handsfree kunt werken. De forse lampkop heeft een diepe, gladde reflector wat betekent dat de C7 een behoorlijk bereik moet hebben. Dit gaan we later zeker checken! Nog een opvallend detail: een rubberen schakelaar, de meeste modellen hebben een stalen exemplaar. Bouwkwaliteit en afwerking zijn voorbeeldig en dik in orde.

krachtige zaklamp
de specificaties op de verpakking liegen er niet om

Wanneer en hoe:

De C7 komt goed van pas tijdens onderhouds- en surveillancewerk. De lamp heeft voldoende power om grotere objecten te verlichten plus een bovengemiddeld bereik. Maar tijdens het binnenshuis klussen is de lamp ook erg handig, zeker omdat je hem kunt “vastplakken” met de magneet. De laagste lichtstand is wel vrij fel en de bundel behoorlijk gefocust, daardoor bestaat de kans op “overbelichting” op korte afstand. Ook handig om bij je te hebben in de auto om het oliepeil te checken. Genoeg mogelijkheden dus zolang je maar rekening houdt met de magneet: die is behoorlijk sterk dus moet je oppassen met sleutels, (credit)cards en dergelijke. Beter dus om de C7 aan je kleding te dragen in plaats van in je zak.

Hoe bevalt de C7 qua bediening en comfort:

De C7 is wat zwaarder maar ik vind het niet vermoeiend om hem langer vast te hebben. De magneet geeft vaak een voordeel, vooral tijdens klussen of onderhoud. Laden werkt eenvoudig en zoals je het verwacht, maar de rubber afdekking van de USB-C laadpoort sluit niet direct goed af. Goed aandrukken helpt! De schakelaar zit op dezelfde hoogte als de cover van de laadpoort waardoor je soms op het verkeerde rubber drukt, zeker wanneer het echt donker is. In de schakelaar zit een minuscuul lampje om de accustatus te controleren; een nuttige optie.

De C7 heeft de bekende eenknopsbediening die je vaker bij Fenix ziet: lang drukken voor in- en uitschakelen, kort om een van de vijf continue lichtstanden te kiezen. De C7 heeft mode memory en twee extra standen voor noodsituaties: stroboscoop en SOS. Deze standen activeer je door de knop ongeveer 2 seconden ingedrukt te houden. Geen memory flits- en knipperstand; de lamp begint altijd met stroboscoop en via een korte klik schakel je tussen de twee. Vergrendelen doe je via een dubbelklik (elektronisch) of door de batterijdop iets los te draaien (mijn favoriete manier). Een echt lage lichtstand ontbreekt, maar verder is er niets mis met deze bediening. Je hoeft er niet voor te oefenen.

zaklamp met magneet
ronde vormen en een diepe reflector kenmerken de C7
zaklamp usb poort
de afdekking van de USB-poort moet stevig aangedrukt worden
Fenix PD36TAC, Fenix Tk16 V2.0
naast de PD36TAC (links) en de TK16 V2.0 zie je dat de C7 van een steviger formaat is
dankzij de magneet kun je vaak handsfree werken!

Dit vind ik goed aan de C7:

De lichtkracht plus het goede bereik vind ik sterke punten van de C7. Ook de magneet is handig wanneer je vaak beide handen nodig hebt bij klussen of onderhoudswerkzaamheden.

Dit kan beter of anders:

De bedieningsknop is vaak wat lastig te lokaliseren en de rubber USB-afdekking moet goed aangedrukt worden om water- en stofdichtheid te garanderen. De geconcentreerde lichtbundel maakt de lamp minder geschikt voor bijlichten op korte afstand tijdens het klussen.

Waar voor je geld?

Ik vind de C7 scherp geprijsd. Voor nog geen acht tientjes krijg je een oplaadbare en solide lamp met een hele goede output. En aangezien er verder niet op (bouw)kwaliteit is bezuinigd vind ik dat de C7 zeker waar voor je geld biedt.

Mijn “rapport”

Goede lamp voor op surveillance, klussen of in de auto of ander voertuig. Bedienen gaat eenvoudig maar de schakelaar is soms lastig te vinden. Afwerking en algehele kwaliteit is ruim voldoende. De magneet heeft vooral voordelen zolang je maar rekening houdt met materiaal en apparatuur die daar gevoelig voor zijn.

En dan nog dit:

Niet alleen door middel van licht, maar ook de ingebouwde magneet kan je helpen om het schroefje terug te vinden wat je liet vallen!

Last, but not least. De beamshots:

De eerste locatie is achter een loods. De C7 heeft duidelijk “throw” wat je ziet aan de felle en geconcentreerde hotspot. Prima voor surveillancewerk en dus ook geschikt om helder bij te lichten tijdens onderhoudswerkzaamheden. De lage lichtstand geeft al behoorlijk wat licht.

de vijf lichtstanden

Een foto met de C7 in de hand. Op de voorgrond zie je een extra ring, dit komt door de combinatie van een diepe reflector en gebruikte led. Een smetje op het lichtprofiel maar in de praktijk niet storend.

de C7 heeft behoorlijk wat “throw” en je staat zelf in het donker

Omdat er meerdere Fenix-lampen in deze grootteklasse met dezelfde output (de Fenix TK16 V2.0 en de Fenix PD36TAC) vraagt dit om een vergelijking. De locatie is een weg langs een rivierdijk met een bocht met bomenrij op ongeveer 150 meter afstand. De output is bij alle lampen zichtbaar gelijk maar de reflector en de lampkop bepalen waar het meeste licht terecht komt.

zowel de bomenrij als de dijk wordt goed verlicht
bij de TK16 V2.0 zijn bomen en dijk minder goed verlicht, let ook op het gras onder de bomen
de PD36 TAC geeft meer licht op korte afstand met zijn bredere lichtprofiel
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.