Hoe onderhoud ik mijn multitool?
Met multitools van Leatherman, Gerber, Victorinox en SOG klaar je allerlei klusjes. Het zijn ideale gereedschappen om altijd bij je te hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van jouw multitool? Hoe zorg je dat hij soepel blijft lopen en hoe houd je roest buiten de deur?
De kern van goed onderhoud: schoonhouden
Door jouw multitool goed schoon te houden voorkom je al een hele hoop narigheid. Probeer er tijdens gebruik voor te zorgen dat je tool niet in zand terecht komt bijvoorbeeld. Een multitool is opgebouwd uit soms wel tientallen bewegende delen. Als tussen die scharnierpunten zand of andere viezigheid komt weet je zeker dat hij niet zo soepel meer loopt. Merk je toch dat er rommel tussen zit? Probeer hem dan zo goed mogelijk schoon te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld perslucht. Ook kun je soms met een cocktailprikkertje al veel rommel verwijderen.
Hoe zit het met roest op mijn multitool?
Iedere multitool wordt gemaakt van roestvast staal. Niet van roestvrij staal. Roestvast betekent dat een staalsoort goed bestand is tegen roest. Bij roestvrij staal mag je aannemen dat het niet kan roesten.
Waarom maken ze multitools dan niet gewoon van roestvrij staal?
Een hele goede vraag. Het antwoord is relatief simpel: roestvrij staal is niet zo goed in snijden en behoudt zijn scherpte niet zo goed. Dit maakt roestvrij staal ongeschikt voor snijdend gereedschap. Roestvast staal bevat een bepaalde hoeveelheid koolstof. Dit carbon zorgt er (samen met andere factoren) voor dat een mes goed snijdt en zijn scherpte behoudt. Helaas is carbon ook het element dat ervoor zorgt dat een staalsoort kan roesten. Een goede messenstaalsoort is daarom altijd een compromis tussen deze verschillende eigenschappen.
Lees meer over waarom roestvast staal toch kan roesten!
Dit betekent natuurlijk niet dat jouw multitool in een onbewaakt ogenblik meteen verroest is. Absoluut niet. Het is alleen wel handig om op te passen met zouten en zuren. Schil je bijvoorbeeld een appeltje of zaag je een verse tak door? Dan moet je het mes of de zaag na afloop wel even schoonmaken. Fruit- en boomsappen bevatten namelijk zuren die roestvast staal vrij snel kunnen laten verroesten. Hetzelfde geldt voor zout water: wanneer je tool in contact komt met zout water is het belangrijk hem daarna met zoetwater schoon te spoelen en te laten drogen.
Actieve bescherming tegen roest
Het is verder heel erg belangrijk de tool af en toe in te vetten. Tegen roestvorming, maar ook om de scharnierende delen soepel te houden. Gebruik hiervoor één van deze onderhoudsoliën. Wij vinden zelf Ballistol fijn. Specifiek voor het smeren van de scharnierende delen adviseren we de Nano Oil 10W.
Hoe verwijder je roest van een multitool?
Mocht het nou toch een keer gebeuren dat zich wat roest vormt op je multitool, dan is dat vaak nog geen groot probleem. Met wat van de eerder genoemde onderhoudsolie en een poetsdoek haal je vaak al een hele hoop weer weg. De meer hardnekkige plekjes kun je voorzichtig met een schuursponsje wegpoetsen. Doe dit wel met wat beleid. Je wilt je tool niet onder krassen.
De echt hardnekkige roestplekken haal je makkelijk weg met Flitz of de Naniwa Rust Eraser. Hiermee schuur je het oppervlak heel licht op. Wees dus wel bedacht op een doffe plek na afloop. Alhoewel dat natuurlijk altijd beter is dan roest.
Het uit elkaar halen van een multitool
Soms is het nodig om iets groter onderhoud te plegen aan je multitool. Misschien omdat er iets gebroken is of omdat er teveel speling op zit. Doe dit niet zelf! Zolang het binnen de garantie valt kunnen de problemen vaak voor je worden opgelost door een professional. Toch zelf proberen? De meeste schroeven op een multitool zijn bijzondere schroeven waar niet zomaar schroevendraaiers voor te vinden zijn. Gelukkig hebben we een groot aanbod in bitsetjes, doppensetjes, schroevendraaiers en andere speciale tools. Hou er wel rekening mee dat eventuele garantie kan vervallen als is gebleken dat je zelf je multitool hebt opengemaakt.