Deze Le Creuset tajine uit de Fonte émaillée-serie is gemaakt van massief gietijzer, met een deksel van aardewerk. Een oerdegelijke kwaliteitspan, die generaties lang mee gaat. De tajine is geschikt voor alle verschillende warmtebronnen, inclusief oven, inductie en alle elektrische kookplaten. Houd er wel rekening mee dat bij gebruik in een oven de condens niet terugslaat op het gerecht omdat de deksel dan ook warm wordt. Uiteraard kan de gietijzeren pan ook gebruikt worden voor andere gerechten dan tajine.
Bij de tajine zit een nuttig instructieboekje met enkele gebruikstips en recepten. Zo maak je een vliegende start met je tajine!
Wat is een tajine?
Vanuit de Noord-Afrikaanse keuken heeft de Tajine (ook wel tagine genoemd) de oversteek gemaakt naar onze eigen keuken. De tajine is een kookpot met een heel hoog deksel, met een soort schoorsteentje. Condens valt voortdurend terug in de schaal tijdens de bereiding. De smaak van het eten blijft hierdoor optimaal. In een tajine kunnen zowel vlees, vis als groenten klaargemaakt worden. Leuk is dat het gerecht in de schaal opgediend kan worden.
Le Fonte émaillée-pannen
Le Creuset Fonte émaillée-pannen worden gegoten in gietijzer. Voor iedere individuele pan wordt een gietmal uit zand gemaakt. Deze giet men vol met gietijzer. Deze wordt afgewerkt met een mooie email antiaanbaklaag. De buitenkant wordt voorzien van één van de karakteristieke Le Creuset-kleuren. Het resultaat is een oerdegelijke, zware pan. Een waar stijlicoon, geschikt om generaties lang mee te gaan. Door deze werkwijze is iedere pan uniek, subtiele verschillen zijn immers niet uit te sluiten. Eén van de karakteristieke kenmerken van deze wereldberoemde pannen.
Keukengerei
Le Creuset raadt bij deze pan de siliconen spatels aan, die je als combideal met korting bij de pan aan kunt schaffen. Eventueel kun je ook houten spatels gebruiken, metalen spatels zijn echter uit den boze.
Was de pan voor het eerste gebruik even goed af en droog hem goed. Kies altijd een passende warmtebron voor de bodemdiameter van de pan. Zorg bij een gaspit bijvoorbeeld dat de vlammen niet om de zijkant van de pan heen kunnen slaan. De vlam dient enkel de bodem te raken. Zet de pan na verhitting ook niet onder een koude kraan, dit kan schade veroorzaken. Laat hem eerst rustig afkoelen. Deze pan kan in de vaatwasser afgewassen worden. Bedenk wel dat dit bij veelvuldig gebruik kan leiden tot lichte mattering van het email.
Geschiedenis van Le Creuset pannen
De basis voor het succes van de pannen van Le Creuset wordt al in 1924 gesmeed op de Beurs van Brussel. Armand Desaegher (specialist in gietijzer) en Octave Aubecq (specialist in email) slaan de handen ineen en besluiten samen een bedrijf te stichten. Dit blijkt een gouden combinatie. Met de geëmailleerde pannen van Le Creuset veroveren zij sinds 1925 de hele wereld.
Door de jaren heen is Le Creuset blijven vernieuwen. Telkens is men terug naar de tekentafel gegaan waar nieuwe ontwerpen, modellen en kleuren werden bedacht. Deze drang naar vernieuwing en innovatie is de reden dat deze iconische pannen nu ruim 90 jaar later nog altijd de besten van de wereld zijn. Ongeëvenaarde productiekwaliteit en toonaangevende ontwerpen en kleuren maken Le Creuset tot een icoon.