Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix E02R vs telefoonzaklamp | Expert Review door Koen van der Jagt

Zonder twijfel de meest gebruikte zaklamp van deze tijd: het lampje op de smartphone! Maakt die een los (sleutelhanger)lampje overbodig? Hoogste tijd om dit te checken!

Inhoud

sleutelhangerlampje: extra ballast of nuttige accessoire naast smartphone?

Smartphones zijn alleskunners in zakformaat die er voor gezorgd hebben dat veel apparaten overbodig zijn geworden. Camera, TomTom en mediaspeler liggen daardoor vaak “vergeten” in de kast. Al gauw kreeg het LED-lampje, dat eigenlijk bedoeld was als cameraflitser, een extra functie toegewezen als zaklamp. Een schot in de roos omdat je vaker een lampje nodig hebt dan je zou verwachten. De vraag is nu: Maakt de smartphonelamp een sleutelhangerlampje overbodig? In deze test een vergelijk tussen de Samsung S-serie en de Fenix E02R!

De E02R in het kort:

Zover ik weet is dit het kleinste lampje van Fenix wat ik ooit in mijn handen heb gehad. En toch zo bijzonder! De E02R is micro-USB oplaadbaar via een poortje die onder de lampkop “verstopt” zit: je draait na het opladen de lampkop weer aan en de poort is achter de o-ring verdwenen! Hierdoor is de lamp beschermd volgens de IP68-norm en dus volledig waterdicht. Het lampje heeft een maximale output van wel 200 lumen die door de speciaal ontworpen reflector goed gespreid worden terwijl je er ook nog een redelijke afstand mee haalt. Verkrijgbaar in drie verschillende kleuren voor iets meer dan twee tientjes, dus voor het geld en de looks hoef je het niet te laten.

bruin staat de E02R erg goed, vooral in de herfst!

De E02R in dagelijks gebruik

De E02R is erg klein dus je zult hem een vaste plek in je uitrusting moeten geven om hem niet kwijt te raken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de sleutelbos, aan je rugzak of tas of in het muntzakje van je broek. Bij dit soort lampjes merk je nauwelijks dat je ze meedraagt. Laden is simpel en spreekt voor zich met het rode c.q. groene controlelampje. Het lampje heeft een “twist-bediening”: je draait de kop aan voor de laagste stand en een kwartslag verder voor de hoogste stand. Dat is het; makkelijker kan het bijna niet. Groot voordeel van dit concept: de lamp gaat nooit per ongeluk aan in je zak. Een nadeeltje: Bedienen met één hand gaat wat lastiger.

de “verstopte” laadport is een handige èn waterdichte oplossing!

De Fenix E02R en telefoonzaklamp vergeleken

Lang genoeg gepraat over alleen de E02R; het gaat nu om de vraag of dit lampje iets extra’s toevoegt aan je dagelijkse uitrusting! Wanneer je beide LED’s en behuizingen naast elkaar houdt zie je duidelijk verschil. De LED van de Samsung heeft geen reflector en is duidelijk ontworpen om strooilicht te produceren, bedoeld als flitser voor de camera of lamp bij het filmen. Al heel snel sinds het bestaan van de smartphone kreeg de flitser de extra functie van zaklamp erbij en die functie is nu niet meer weg te denken. De E02R heeft een echte lens met reflector, bedoeld om het de lichtstraal zowel te spreiden als diepte (afstand) te geven.

Qua opties is het lampje op de Samsung de winnaar. De lamp heeft standaard vijf lichtsterktes waar de E02R alleen een lage en een hoge stand heeft. Ook kun je door middel van apps het lampje nog een beetje “pimpen”; dit gaat je bij de E02R niet lukken. Wanneer het gaat om lichtopbrengst dan trekt de E02R duidelijk aan het langste eind. Op zich niet zo verwonderlijk gezien het duidelijk grotere formaat en de aanwezigheid van een lens met reflector. De E02R geeft maximaal 200 lumen; dat is behoorlijk wat voor zo’n mini! Samsung geeft geen exacte parameters van de gebruikte LED, maar (mede na wat zoekwerk) houd ik het op 10 op de laagste stand tot ongeveer 50 lumen op de hoogste stand. Dus de E02R geeft tot vier keer zoveel licht. Het uithoudingsvermogen van een gemiddelde smartphone ligt bij gemiddeld gebruik op 1 tot 2 dagen. In theorie (wanneer je dus naast de ingeschakelde zaklamp verder geen batterijverslindende apps gebruikt) kun je dus met de smartphone minimaal een dag met je lampje doen. Dat redt de E02R bij lange na niet: Op de hoogste stand houdt hij het maar zo’n 20 minuten vol, maar op de lage stand kun je het ongeveer wel een halve dag volhouden.

Wat bedieningsgemak aangaat valt mijn keuze duidelijk op de E02R. Je schakelt hem razendsnel in en ook weer uit via de “twist-bediening”; voor de hoogste stand moet je nog een kwartslag verder draaien. Dat duurt op de Samsung toch wel een stuk langer: eerst ontgrendelen, vervolgens naar beneden vegen en eventueel de helderheid aanpassen. Natuurlijk duurt het geen minuut, maar wanneer je even snel een lampje nodig hebt ben je met de E02R toch rapper. Ook voor handsfree gebruik is de E02R in het voordeel; je kunt hem bijvoorbeeld tussen je lippen houden om beide handen vrij te hebben. Dat gaat met een smartphone een stuk lastiger..

geen reflector voor de Samsung; het lampje is eigenlijk bedoeld als flitser of videolamp

Beamshots

Tijd voor de praktijk! Ik laat hieronder aan de hand van beelden van herkenbare situaties zien wat de verschillen zijn. Om het vergelijk niet te langdradig te maken laat ik telkens van de Samsung en de E02R de laagste en de hoogste lichtstand zien.

We beginnen binnen, in dit geval in een garage. De verschillen die opvallen zijn de warmere lichttint van de Samsung en de brede lichtbundel die duidelijk minder bereik heeft. Zowel met de E02R als de smartphone heb je ruim voldoende licht voorhanden.

De volgende locatie is onoverzichtelijk wandelpad met wilgenbomen. De lage lichtstand schiet hier tekort voor beide lampen. Op de hoogste stand verlicht de smartphone alleen de eerste meters terwijl je met de E02R veel verder vooruit kunt kijken.

De laatste locatie is een jong bos. Hier kun je uitstekend zien wat de verschillen qua bereik zijn. De E02R is duidelijk de winnaar, zowel op de lage als de hoogste stand.

Nogmaals dezelfde locatie met de Samsung Galaxy S10 en de E02R in de hand. Let op het aantal bomen dat duidelijk verlicht wordt.

Conclusie

Binnenshuis zul je in de meeste gevallen meer dan genoeg hebben aan de zaklamp op je telefoon. De laagste stand is fijn om bijvoorbeeld te lezen en je kunt de 50 lumen gebruiken wanneer je wat meer licht nodig hebt. Binnen is het gemis aan bereik doorgaans niet echt een issue. Buitenshuis zul je zien dat de smartphone als zaklamp al snel tekort schiet omdat je maar enkele meters bereik hebt. Dus wel geschikt om het sleutelgat van de deur te vinden of om je fietssleutel te zoeken die je liet vallen maar minder geschikt voor dat onverlichte bospad of steegje. Dus zeker voor buitenshuis kan ik de E02R aanraden, ook dankzij de goede user-interface. Voor de prijs hoef je het niet te laten!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.